2 svar
186 visningar
agnesvallestad är nöjd med hjälpen
agnesvallestad 20
Postad: 12 maj 2020 12:22

Konsekvenser av klimatförändring: människa, miljö, samhälle

hej jag går i nionde klass och behöver hjälp kring en resonemangsfråga. Frågan är ”Vad blir konsekvenserna för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen?

Det jag har kommit fram till är att...

pga växthuseffekten ändras klimatet på olika sätt på olika ställen. I dem redan torra omridens blir det ännu torrare och det blir svårt att odla och försörja sig på jordbruk. Även personer som bor nära kusterna påverkas hårt av klimatförändringarna. Eftersom värmen gör att isarna i norr och syd smälter, så höjs ju vattennivån och det skapas översvämningar. Andra naturkatastrofer som orkaner kan också skapas. Följderna av detta blir svårigheter att bo kvar där man bor och därför tvingas fly till andra delar av världen som inte är lika påverkade av klimatförändringarna. I de länderna flyktingarna flyr till påverkas ekonomin på olika sätt. Det blir dyrt att bygga bostäder, sjukhus, skolor och utökad infrastruktur, men samtidigt kommer det in fler människor som kan skaffa arbete och bidra till landet med skatt. 

miljön påverkas också av klimatförändringarna. Många djur klarar inte av att leva på torra och varma områden och flyr därför - precis som människorna - till ett svalare land och de som inte flyr dör ut. Ökningen av okända arter på vissa ställen av världen kan leda till ett rubbat ekosystem, då konkurrensen blir större mellan djuren och näringskedjan blir annorlunda. Flera arter kan som följd dö ut och vårt ekosystem minska. Även växterna i naturen påverkas. Många växter och odlade växter kommer dö pga torka och brist på vatten. Andra växter i norr och i de vanligtvis kalla länderna har också risk att dö pga det nya och för varma klimatet. 

Klimatförändringarna i vanligtvis kalla länder kan leda till att odlingssäsongerna blir längre pga varmare klimat, och länder som Sverige kan satsa mer på jordbruk. 

—————————————————————————————


fråga: Vad bör jag tillägga/ ta bort? Gå gärna med i diskussionen och lägg till flera konsekvenser! Jag vill även tillägga att jag har lite svårt att skilja på konsekvenserna för människan och samhälle. Kan någon kanske förklara? 

Tack på förhand! :)

Ingemar 562
Postad: 12 maj 2020 23:16

Du har glömt kanske den allra viktigaste aspekten, även om du nosar på den med kommentaren:

Flera arter kan som följd dö ut och vårt ekosystem minska. Även växterna i naturen påverkas. Många växter och odlade växter kommer dö pga torka och brist på vatten.

Vad tror du händer när skördarna slås ut på grund av torka/översvämningar. De senaste tio åren har vi sett hur arabiska våren fick sig en extra skjuts 2010 efter att Ryssland stoppade veteexporten helt till Mellanöstern efter att Rysslands skörd delvis förstörts av torka det året. Åren innan kriget i Syrien startade 2014 hade Levanten, där Syrien ligger, drabbats av den värsta torkan på 800 år med matbrist och arbetslöshet bland många lantbrukarfamiljer som följd. Något som gjorde det lättare att få med ungdomar utan jobb och framtidstro som rekryter till IS och andra stridande enheter.

Som det ser ut i år verkar Centraleuropa, som odlar merparten av Europas spannmål, stå inför värsta torkan på 500 år . Det är illa för ett land som Sverige som inte odlar nog mat för vår eget behov utan är beroende av matimport från Centraleuropa, likväl som andra EU-länder. Vad gör vi om den mat som odlas inom EU inte räcker för EU:s befolkning? Om det samtidigt uppstår torka i USA och Ryssland så att de länderna inte exporterar vete? 

Matbristen är troligen det allra största hotet mot vår livsstil, eftersom det kan urarta till svåra konflikter, i extremfall till ett nytt storkrig mellan Europa och stormakterna, inom bara 5-10 år i värsta fall. Detta till skillnad från en meters höjning av havsnivån som inte påverkar oss nämnvärt på ett århundrade.

Den delen, risken för konflikter vid matbrist, tycker jag inte att du ska hoppa över i din text.

Random555 52
Postad: 13 maj 2020 02:16 Redigerad: 13 maj 2020 02:17

 

Precis som Ingemar säger

våra ekosystemtjänster som växter och djur förser oss med såsom pollinering av växter och vattenrening försämras. Vilket per automatik leder till att vi får sämre levnadsvillkor. När naturen ändras hastigt eller snabbt kan visa arter dö ut, en så kallad ”flaskhalseffekt” kan uppstå.

Svara Avbryt
Close