1 svar
241 visningar
Emlial 112
Postad: 24 jun 2021 11:55

Konsekvenser av mättat fett i fisk?

Hej!

Frågan lyder:

Fiskar har som du vet mycket annorlunda levnadsförhållanden jämfört med gris och ko. Detta gör att deras kroppar och celler blir uppbyggda på olika sätt. Nu säger man ofta att man ska äta mycket fisk, eftersom de innehåller större mängd omättade fetter än vad annat animaliskt fett (t.ex. från ko eller gris) innehåller. Frågan är, varför är andelen omättade fetter större i fisk än i ko och gris? Svara så utförligt och nyanserat som möjligt!

Jag har kommit fram till att den krokiga strukturen på omättade fett gör att de binder sämre till varandra, vilket i sin tur medför att smältpunkten blir lägre. Lägre smältpunkt på fettet i fisk medför att det håller sig flytande i det kalla klimat som vattnet de befinner sig i är.

Jag kommer dock inte på någon bra formulering till vad som skulle hända ifall fettet i fisk till större del var mättat, vilka konsekvenser det skulle ha. Om vi som människor äter mycket mättat fett bidrar det ju till högre risk för hjärt-kärlsjukdomar, då fettet bygger upp ont kolesterol som orsakar kärlproblem och liknande. Landlevande djur klarar sig med mer mättat fett eftersom temperaturen är högre, är så jag tänker.

Jag drar inga ordentliga samband dock. Vad skulle det betyda ifall fiskar hade stor del mättat fett? Då samtidigt: Om landlevande djur bestod till större del av omättat fett?

mag1 8926
Postad: 24 jun 2021 14:09 Redigerad: 24 jun 2021 14:12

Du var delvis inne på svaret när du beskrev hur de omättade fettsyrornas krokiga form påverkade hur väl de kan packas, och därmed deras smältpunkt.

Känner du till begreppet membranfluiditet? (mer information finns via googla så klart) Fluiditeten beskriver hur flytande/visköst ett membran, som t.ex. cellmembranet, är.

Cellmembranets roll är att omsluta cellens innehåll och separera innehållet från omgivningen, och samtidigt låta hydrofoba ämnen diffundera in/ut, samt tillåta proteiner att transportera valda hydrofila ämnen in/ut. Om du liknar membranet med en trögflytande vätska blir det kanske enklare att greppa hur de olika fettsyrorna påverkar membranets fluiditet och styvhet (lägre fluiditet).

Tänk dig att du har mestadels mättat fett i ett membran, som i frågan med ko och gris, och liknar detta med en bit smör. När denna smörbit är rumstempererad kan något (t.ex. ett finger) tränga igenom denna mjuka smörbit utan problem. Tar du rumstempererad rapsolja (med mycket omättade fettsyror, som i fiskarnas cellmembran) är oljan flytande och du kan lätt snurra runt fingret och till och med se igenom oljan. Om du ställer bägge i kylen hur lätt är det då att tränga igenom volymerna av smör respektive olja när de är kalla?

Och om du tänker dig att ditt finger istället är de näringsämnen som cellen behöver ha, hur tror du transporten in/ut ur cellen av näringsämnena påverkas när cellmembranen är kalla. Om du jämför membran med mättat respektive omättat fett?

 

 

Till din egna fråga:

Då samtidigt: Om landlevande djur bestod till större del av omättat fett?

Om membranen blir ännu mera flytande (p.g.a. omättade fetter ger mer flytande karaktär vid kroppstemperatur) tror du då att membranen kan hålla ihop tillräckligt väl för att förhindra att ämnen rör sig okontrollerat in/ut cellen? 

Svara Avbryt
Close