4 svar
353 visningar
Natascha är nöjd med hjälpen!
Natascha 1213
Postad: 10 mar 2019

Konstanten (b) i en andragradsfunktion.

Hej. Jag sitter och löser en uppgift och har fastnat! Jag måste ha glömt detta eller aldrig riktigt lärt mig det men jag vänder mig till er. 

Min fråga lyder: Om jag har en andragradsfunktion som ser ut såhär: f(x) = x^2 + 2x - 1 så vet jag att konstanten c hittar jag då grafen skär y-axeln och x^2 talar om för mig att grafen har en minimipunkt. Men konstanten b i en andragradsfunktion... Vart läser jag av den? Om jag har en bild på: f(x) = x^2 + 2x - 1, vart på grafen avläser jag (+2x)? 

-b/2 är symmetrilinjen.

Natascha 1213
Postad: 10 mar 2019

Aaa precis men jag förstod nu ändå inte heller när det kom till denna uppgift. Jag väljer att först bestämma: g(x) och ser att den har positiv x^2 term och ett c-värde som ges av: -4 men vad är mitt värde på b? Hur avläser jag det?

Läs av x-värdet för symmetrilinjen (där minimivärdet är). Om detta värde är k (för att välja en bokstav, bara) så är b=-2k.

Titta på kurvan för f(x). Minimipunkten är (-1,-2) så k=-1, alltså är b=-2k=-2(-1)=2. Jämför med f(x) so är angiven i uppgiften, så ser du att det stämmer.

Natascha 1213
Postad: 10 mar 2019

Så bra förklarat! Nu fick jag ut samtliga med hjälp av: b=-2k. Nu ska jag anteckna det och komma ihåg att (k) bara är en vald bokstav för hjälp på vägen. Tack så mycket! 🙋‍♀️

Svara Avbryt
Close