2 svar
52 visningar
Julialarsson321 1463
Postad: 19 jun 16:15

Konsumenter dör ut

Om alla ormar plötsligt dör så påverkat ju det hela näringsväven, men jag är förvirrad då ormarna inte har något konsument över dig. Då påverkas ju bara näringsväven genom att mössen blir fler men samtidigt äta de att ugglor och näbbmöss så de behöver ju inte blir en jättestor ökning? 

Julialarsson321 1463
Postad: 19 jun 16:15

Och är detta en näringsväv eller näringskedja?

Teraeagle 19778 – Moderator
Postad: 19 jun 19:10 Redigerad: 19 jun 19:12

Det är en näringsväv, inte en näringskedja.

Du är rätt på det. Ormen är en toppkonsument i näringsväven, så om den minskar i antal kommer antalet möss att öka. Det kommer innebära mindre gräs. Fler möss kommer också att ge fler ugglor och näbbmöss (hade ingen aning om att de äter möss, man lär sig något nytt varje dag).

När antalet ugglor och näbbmöss ökar kommer antalet möss att minska igen, vilket till slut innebär att man når ett slags jämvikt. Det som då har hänt är att ugglorna och näbbmössen har täckt in och ersatt ormens plats i ekosystemet. Det är bland annat därför det är så viktigt med biologisk mångfald. Utan det hade det kanske inte funnits något annat djur som hade kunnat ersätta ormarna och då hade antalet möss exploderat.

Om ormarna försvann hade man också kunnat tänka sig att det hade vandrat in andra djur för att täcka upp ormarnas nisch i ekosystemet. Det är ju inte säkert att näbbmöss och ugglor äter exakt samma möss som ormarna.

Svara Avbryt
Close