15 svar
3324 visningar
PeterÅ 842
Postad: 8 sep 2018 17:09 Redigerad: 8 sep 2018 17:10

kontext istället för sammanhang

Ordet kontext dyker upp mer och mer. Förr skrev man sammanhang.
Finns det någon anledning att använda ett ursprungligen latinskt ord (contextus) istället för ett fungerande och likvärdigt svenskt ord?

Har det någon betydelse? Språket utvecklas, gamla ord slutar användas och nya ord tillkommer. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara. 

joculator 5281 – F.d. Moderator
Postad: 8 sep 2018 17:29

Jag tror att det är för att många använder engelska uttryck, t.ex. 'context'. Att ordet kommer från latin spelar nog mindre roll.
Ordet 'kontext' räknas som ett svenskt ord likvärdigt med ordet 'sammanhang'.

Visst är det synd att fler synonyma ord används, för att få ett rikare språk. Att ordet 'kontext' är ett låneord är nog inte så konstigt. Väldigt många ord i svenskan är låneord.  Ordet sammanhang från tyskans 'Zusammenhang', så det är också ett låneord.

PeterÅ 842
Postad: 8 sep 2018 17:33

Det har absolut betydelse. Vårt språk är en gedigen grundbult. Nu ersätts orden med godtyckliga bokstavskombinationer som blivit populära på Facebook mm. Varför inte "outsourca" svenskundervisningen till Sociala Medier?

PeterÅ 842
Postad: 8 sep 2018 17:55
joculator skrev:

Jag tror att det är för att många använder engelska uttryck, t.ex. 'context'.

Precis. "context" på engelska betyder sammanhang på svenska. Lathet, engelsk fixering, sociala medier och mer har gjort att man numera kan slarva med sitt språk. Det är "häftigare" att prata engelska (även om det i grunden är "svengelska") än att närvara på sina svensklektioner. Troligen anses dessa som "lame" ....

Smutstvätt 23794 – Moderator
Postad: 8 sep 2018 18:03

Det är inte samma sak. Ett språks absolut viktigaste syfte är att förmedla information på ett effektivt, smidigt och korrekt sätt. Olika situationer medför olika språkanvändning, och så har det alltid varit, eftersom det som är effektivt i ett sammanhang är otroligt segt och jobbigt i ett annat, och vad som ses som korrekt i ett sammanhang kan ses som otrevligt i ett annat sammanhang. Den svåra uppgiften är att kunna balansera när olika "språkmetoder" bör användas, och hur. Förutom att det är svårt, särskilt för personer med svenska som andraspråk, sker det en kontinuerlig förändring av vilka metoder som passar i vilken situation, det är inget konstigt utan ett tecken på att svenskan inte stagnerat. Det enda sättet att ha ett språk som inte förändras är att ha ett språk som ingen använder. 

Undervisning i svenska språket sker på olika sätt för olika metoder. Internetslang och ungdomsspråk lärs i stor utsträckning ut på nätet, i kompisgäng och på rasterna, medan vetenskapligt språk snarare lärs ut på lektionerna och i böcker och tidningar. Inget överraskande där. Visst förändras ungdomsspråk och "invandrarsvenska" snabbare än den formella svenskan gör, och framförallt är förändringarna mer påtagliga, men det är inte konstigt eller problematiskt. Språk följer kultur, inte tvärtom. Givet att de nya orden medför samma (eller bättre) möjligheter till att uttrycka och förmedla allt från komplexa tankar och idéer till snabbt vardagsprat mellan kompisar, är det inget problem, utan snarare en möjlighet. Ordet kontext har använts under århundraden i svenskan, och så har även ordet sammanhang, men visst har ordet komtext (och dess varianter) blivit vanligare de senaste åren, men vad gör det? Nu har vi två, aningen olika, ord till förfogande. Idag är skillnaden hårfin, men det är mycket möjligt att den växer allteftersom vi använder orden, och då är det bra att vi har två ord för att beskriva något olika situationer.

PeterÅ 842
Postad: 8 sep 2018 18:11

Jag kan hålla med dig i din "kontext" ... :)
Ordet kontext har använts under århundraden i svenskan
Ok, visa mig ett äldre exempel (innan Facebook)

Smutstvätt 23794 – Moderator
Postad: 8 sep 2018 18:21

Svenska Akademins ordbok listar exempel från 1671.1 Däremot har du helt rätt i att ordet verkar förekomma oftare nu. 

PeterÅ 842
Postad: 8 sep 2018 18:26
Smutstvätt skrev:

Svenska Akademins ordbok listar exempel från 1671

 Ok, jag var otydlig. Jag syftade på användningen av ordet "kontext" under vår tid. Finns det något exempel från, säg 1960-2010?

joculator 5281 – F.d. Moderator
Postad: 8 sep 2018 18:26
Smutstvätt skrev:

Språk följer kultur, inte tvärtom.

Genom att förändra ett språk förändrar man även en kultur. Om man inför lagar och regler som begränsar språket eller dess användning påverkar det i längden kulturen.
Men att använda 'kontext' är en förändring från de som använder språket, inte makten, så i detta fall håller jag med dig.

PeterÅ 842
Postad: 8 sep 2018 18:35

Språk följer kultur, inte tvärtom.

Så Facebook (kultur) har inte förändrat språket?

joculator 5281 – F.d. Moderator
Postad: 8 sep 2018 18:56
PeterÅ skrev:

Språk följer kultur, inte tvärtom.

Så Facebook (kultur) har inte förändrat språket?

Att kulturen förändrar språket är det Smutstvätt skrev (och jag håller med). Det jag bestred var 'inte tvärtom' då jag menar att de två påverkar varandra.

Smutstvätt 23794 – Moderator
Postad: 8 sep 2018 19:02 Redigerad: 8 sep 2018 19:03

@PeterÅ: De listar ett exempel från 1922, men artikeln skrevs 1937, så det säger inte så mycket. En enkel googlesökning ger däremot resultat som denna artikel från Aftonbladets kultursida, 1997 och denna text från Sveriges Museer (1999, se sida 7 m.fl.).

@joculator: Det är sant. I vanliga fall är det dock kulturen som brukar forma språket, men absolut finns det makt i att tygla ett språk. *Host host* 1984 *host host*.

I de flesta sammanhang är det bättre att skriva sammanhang än kontext, det kan jag hålla med PeterÅ om. Undantagen kan vara där man använder ordet som en fackterm.

PeterÅ 842
Postad: 8 sep 2018 19:13
Smaragdalena skrev:

I de flesta sammanhang är det bättre att skriva sammanhang än kontext,

 Äntligen!

Om man skriver "kontext" i betydelsen sammanhang är det för mig ett tecken på att någon hellre vill försöka imponera på läraren genom att använda "avancerade" ord än lära sig det man förväntas lära sig.

I vissa sammanhang passar det bäst med kontext, och då skall man använda det ordet. Jag kan inte påminna mig om att jag någonsin i hela livet har behövt det, men jag sysslar varken med postmodernistiskt teoribyggande eller programmering (men jag har hört ordet användas i det sammanhanget vid middagsbordet).

Svara Avbryt
Close