1 svar
36 visningar
Cool123 är nöjd med hjälpen
Cool123 153
Postad: 29 maj 07:03

Kontrollera koncentrationen järn i spenat och grönkål

Hej! Jag har i skolan gjort en laboration där vi skulle kontrollera koncentrationen järn i grönsakerna spenat och grönkål. Detta gjorde vi med hjälp av inaskning och spektrofotometri. Under laborationen fick vi att halten järn i grönkål är 1,7 mg vilket dessutom är det som står när man söker på Google. Dock fick vi att halten i spenat är 2,2 mg och när man googlar står det att spenat innehåller 2,0 mg. Vi fick alltså att spenat innehåller lite mer än det som är det teoretiska värdet. Vad skulle detta kunna bero på? Känner dessutom att jag inte riktigt vet vad jag ska skriva i diskussion och slutsats. Varför innehåller ens grönkål mindre järn än grönkål? Hittade inte riktigt någon källa på det. Tacksam för svar!

Teraeagle 19784 – Moderator
Postad: 29 maj 10:44

Jag skulle säga att ni fick ett ganska rimligtvärde. Man kan inte förvänta sig att man ska mäta upp exakt samma värde som står angivet som ett "teoretiskt värde". Det är ju något sorts medelvärde där det kan skilja en del från grönsak till grönsak.

Liknelse: Du mäter längden hos en man och kommer fram till 186 cm, medan du slår upp att män är i snitt 180 cm långa. Det betyder inte att det är något fel på din mätning, bara att just den person du mätte var lite längre än snittet.

Svara Avbryt
Close