tuvfson 3
Postad: 1 nov 2020

Kontrollmakten i Sverige

25.   Vilka fördelar och nackdelar kan du se med den svenska kontrollmakten? Fundera över vilka följder eventuella brister kan få? 

Kan någon snälla hjälpa mig med att besvara denna fråga? 

I fördelar så resonerar jag som så att det finns flera kontrollerande organ. Riksdagen konrollerar regeringen och regeringen kontrollerar rikstdagen, sedan finns det flera kontrollerande ordan som exempelvis, JO, JK och  KU. Även interpellationer bidrar då man kan starta kontrollerande ocj kritiserande diskussioner. Att det finns flera kontrollerande organ bidrar till att det blir en säkrare kontroll, fler ögon kan se mer. fler "ögon" bidrar även till att det svårare blir korruption så det krävs att alla eller dem flesta organen ska bli korrupta. 

Men där har jag fastnat. Vad för nackdelar kan det finnas och vilka fler fördelar finns det? 

Min lärare nämnde att sverige har ett dåöigt försvar mot korruption men det är inget jag kan hitta i böckerna eller på internet.  

Sverige brukar anses vara ett av världens minst korrupta länder, men en del av den korruption som sker brukar ju uppdagas av media. Det är ett annat viktigt kontrollerande (eller snarare granskande) organ.

Du kanske borde ta upp Europadomstolen också. Den kan tvinga landet att ändra på lagar och beslut om de strider mot Europakonventionen (”europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna”).

Svara Avbryt
Close