tuvfson 3
Postad: 1 nov 2020

Kontrollmakten i USA

Hej! jag har ett prov i veckan om statsick i Sverige och USA. 

Vår förberedelse för provet ska vi ha gjort innan provet på internet. Jag kan däremot inte, hur mycket jag än letat, hitta något om hurt USAs kontrollmakt fungerar. 

Är det så att USA inte har ett system för att kontrollera politiken och demokratin mer än media? Hur fungerar det då om det skulle ske ett maktmissbruk? Vart vänder sig medborgare om de har ett klagomål osv? Är det kanske högsta domstolen som besitter hela den kontrollerande makten? 

Tacksam för snabbt svar!

USA:s system bygger på maktdelningsprincipen och en delad makt mellan presidenten, kongressen och högsta domstolen. De samspelar med varandra och kan blockera varandras beslut. Exempelvis är det kongressen som stiftar lagar, men presidenten kan ge en presidentorder som beskriver hur lagen ska tolkas. Presidenten har dessutom vetorätt mot lagförslag även om de har majoritet i kongressen. Om de inte är överens kan högsta domstolen besluta vad som gäller.

Presidenten och kongressen väljs av folket, men kongressen kan ställa presidenten inför riksrätt och avsätta honom. Presidenten har däremot rätt att nominera personer till den högsta domstolen, men dessa personer måste godkännas av kongressen för att bli invalda till domstolen. Om presidenten och hans parti får nominera många ledamöter till högsta domstolen ökar sannolikheten att de kommer att döma till presidentens favör i viktiga frågor.

Det där var ett par exempel på maktspelet och hur dessa tre institutioner kan kontrollera varanda.

tuvfson 3
Postad: 2 nov 2020

Tack så jättemycket nu förstår jag hur jag ska resonera och hur det fungerar!! 

Svara Avbryt
Close