8 svar
31 visningar
Nokemist 6
Postad: 31 maj 2019

Kopparbeläggning

Hej!

Jag har fastnat i ett sidospår i mitt experiment med att påvisa korrosion. Jag har tre glas med tre olika vattenlösningar där jag lagt i ogalviserade järnföremål i samtliga.  I lösning ett har jag vanligt kranvatten, lösning två har jag vanligt kranvatten som jag kokat. I tredje lösningen har jag hällt i NaCl i kranvattnet. Nu till mitt dilemma, i lösning ett och två bildas kopparbeläggning på järnföremålen men inte i lösning NaCl. 

I lösning 1 & 2 har jag tänkt: Fe + Cu2+  -> Fe2+ + Cu

Men i lösning 3? Jag vet att Na är mer oädel än järn, alltså oxideras. Na reagerar också lätt med vatten och bildar vätgas. Men sen kan jag inte binda ihop allt.

Är jag ens på rätt spår? 

Varifrån kom kopparn? Är du säker på att det inte är rost?

Nokemist 6
Postad: 31 maj 2019

Vi har kopparrör så antar att kopparn kommer därifrån. 

Teraeagle 7496 – Moderator
Postad: 31 maj 2019

Vad gjorde du med kopparröret? Det står inget om det i din beskrivning. 

Nokemist 6
Postad: 31 maj 2019

Ingenting. Men eftersom vi har kopparrör tänker jag att kopparn kommer med kranvattnet. Lägger in en bild. Är det inte kopparbeläggning får jag nog läsa om hela kemin :) 

Nokemist 6
Postad: 31 maj 2019

Teraeagle 7496 – Moderator
Postad: 31 maj 2019

Det ser ut som att labben går ut på att påvisa att järn korroderar olika snabbt i olika miljöer. Du kan ignorera den koppar som kommer med kranvattnet - mängden är försumbar. Det som bildas är rost.

Rost är en blandning av olika ämnen, men vi kan skriva det som FeO(OH). Det bildas i fuktig miljö med närvaro av syre. Kan du balansera följande?

Fe + H2O + O2 —> FeO(OH)

Börja sen med att studera skillnaden mellan vanligt vatten och kokt vatten. När korroderade järnet snabbast? Vilken av reaktanterna i reaktionsformeln kan man avlägsna genom att koka vattnet? Tänk på att en gas löslighet minskar med ökande temperatur.  

Nokemist 6
Postad: 31 maj 2019

Okej tack! 

2 Fe + 2 H2O + O2 —> 2 Fe(OH)2

Syret i vattnet borde avlägsnas när man kokar vattnet. Men borde inte järnet som ligger i saltvatten korroderas snabbast då salt drar till sig fukt? I det glaset syns ingenting! 

Vi har ett sommarhus på Västkusten. Vi har bytt ut de galvade fönsterhakarna och gångjärnen mot rostfria (svindyra) så att vi inte skall behöva byta ut dem så ofta. Det rostar snabbare i salt miljö.

Svara Avbryt
Close