1 svar
33 visningar
Tildastjarnheim 3
Postad: 19 jan 12:07

Kopplingar mellan liberalismen - franska revolutionen, Wienkongressen

Hej jag behöver hjälp med att Förklara hur LIBERALISMEN är synligt inom franska revolutionen och wienkongressen samt analysera vilken ROLL den spelat i att forma händelserna. 

Jag har läst massa olika artiklar där vissa hävdar att man tyckte att alla föddes jämlika och att man sedan fick jobba sig upp själv medan andra säger att det inte var så, HJÄLP!!! 

Teraeagle 13585 – Moderator
Postad: 19 jan 12:26 Redigerad: 19 jan 12:30

Om alla föddes jämlika - hur rimligt verkar det då med en kungafamilj som har massvis med privilegier enbart på grund av att de föddes i en viss familj? Samtidigt måste folket arbeta många timmar om dygnet för att överleva samtidigt som de dessutom måste betala skatt till denna kungafamilj och alla dess påhitt. Kan du förstå hur detta skapar missnöje i en befolkning? Det är själva grunden i franska revolutionen.

Wienkongressen var ju till stor del ett bakslag för liberalismen eftersom man gick tillbaka till gamla system med kungar, kejsare och ärvda ämbeten. Dessutom började upplysningens idéer suddas ut och snarare gå över i romantiken med nationalistiska ideal. Det präglade resten av 1800-talet där nationalstater som Italien och Tyskland uppstod. Samtidigt försvann gamla kejsardömen, t.ex. Österrike och Osmanska riket som sakta ruttnade bort för att sedan utplånas helt vid första världskriget.

Svara Avbryt
Close