10 svar
90 visningar
kiwi.135 är nöjd med hjälpen
kiwi.135 8
Postad: 8 feb 21:03

Kopplingschema åk 8

Jag har fastnat på en fråga och undrar om det här är rätt. Och om det inte är det hur ska jag tänka? Uppgiften är att rita kopplingsschema med två stycken lampor och en strömbrytare som fungerar som så att båda lamporna lyser, men en slocknar när man trycker ner strömbrytaren. Det jag inte fattar är att om jag trycker ner strömbrytaren borde ju strömmen kunna passera igenom båda lamporna, eller?

Hej och välkommen till Pluggakuten!

Bra fråga! Det beror helt på vilken typ av tryckknapp-strömbrytare du använder, så när du ritar ett kopplingsschema så är det viktigt vilka symboler du använder dig av, så att de som läser schemat förstår hur kopplingen fungerar.

Då man ritar symboler för tryckknapp-strömbrytare i kopplingsscheman så brukar symbolen visa det läge strömbrytaren har när den är "otryckt". Dvs som ditt kopplingsschema är ritat så kommer lamporna att lysa på precis det sätt som du har listat ut att de borde, dvs

tryck - båda lamporna lyser

släpp - bara ena lampan lyser

vilket är tvärtemot vad uppgiften säger. Du kan lösa uppgiften på olika sätt. Ett sätt är att använda en tryckknapp-strömbrytare som fungerar tvärt om, dvs som är sluten i "otryckt" läge.

en sådan strömbrytarsymbol kan se ut såhär:

Jämfört med den som du  redan använder i ditt kopplingsschema:

   

Men du kan också använda den typ av strömbrytare som du redan ritat, men du måste rita om ditt kopplingsschema lite. Isåfall måste du tänka att du ska "leda bort" strömmen från den lampa som ska släckas (kallas också att "kortsluta" lampan). Hur skulle ett sådant kopplingsschema se ut.

kiwi.135 8
Postad: 10 feb 16:16

Jag lyckas inte rita ett kopplingsschema som stämmer överens med frågan, i alla fall inte med den sortens strömbrytare som jag använde i det första kopplingsschemat. Hur man kan leda bort strömmen genom att trycka ner strömbrytaren (om man nu använder den sortens strömbrytare som jag tidigare använt)?

Såhär kan du släcka en lampa med en sådan strömbrytare som du vill ha. Strömmen tar alltid den lättaste vägen, vägen med minst resistans. Därför väljer strömmen att flyta genom strömbrtaren hellre än genom lampan, som släcks.

Hur ska du koppla in den andra lampan som ska lysa hela tiden, oavsett om strömbrytaren är tryckt eller inte?

 

kiwi.135 8
Postad: 10 feb 21:07

Det här känns inte heller rätt men det är det bästa jag kan komma på. 

Nä, vad händer när du trycker?

kiwi.135 8
Postad: 10 feb 21:20

Båda lamporna släcks?

Bra! (Vilket inte är bra, då batteriet inte får någon last, utan kortsluts)

Hur kommer detta att se ut?

kiwi.135 8
Postad: 10 feb 21:39

Jag ritade ett liknande kopplingsschema medan jag väntade. Det är väl rätt? För då kommer strömmen passera genom strömbrytaren (som är nedtryckt) vilket kommer göra att den mittersta lampan kommer släckas. Och sen kommer den passera den andra lampan för den har inget annat val. Och om strömbrytaren inte är nedtryckt så kommer strömmen passera båda lamporna och båda kommer lysa.

Jättebra! Den funkar.

kiwi.135 8
Postad: 10 feb 21:43

Tack så mycket för hjälpen!

Svara Avbryt
Close