1 svar
145 visningar
sljd 48
Postad: 5 maj 2022 10:46

Korrosion

Hejsan !

 

Undrar varför järn rostar snabbare när det finns tillgång till salt ? Läste att det är de negativa jonerna i saltet som får järnet att korrodera snabbare. Varför,vad är det som händer.

Vet att syreatomerna i luften tar upp de elektroner som järnet avger när det rostar och att det bildas järnoxid. Men hur kommer de negativa jonerna  från ett salt in i bilden ?  

Tack på förhand!

Zockimon 384
Postad: 8 maj 2022 11:09

I ett enkelt svar så fungerar salt som elektrolyt som transporterar laddningar till exempel mellan järn och syre i luften.

En litet annat vy:

I processen uppstår från ganska neutrala molekyler järn (metallbindning) och syre  (kovalent bindning) en ny struktur bestående av laddade joner. I reaktionen, hur kan övergången underlättas och mellanformer stabiliseras? 
Det behövs en omgivning som stabiliserar laddade partiklar.

Vattenmolekyler är ju dipoler och har därmed en viss möjlighet att interagerar med ett jon, så reaktionen går bättre i vatten än  exempel i oktan. Men i en elektrolytlösning med många joner stabiliseras laddningar än nu mer och därmed underlättas rostanded av järnet.


(Men det är så att järn i kontakt med vatten kan också ge en redoxreaktion med destillerat vatten utan luftkontakt genom att syre kan bildas från OH- i vattnet först eftersom Fe blir inte bara Fe3+ men det finns också en redoxsystem mellan Fe2+ och Fe3+. Slutligen bildar Fe3+ komplexa salter med OH- och andra anjoner. Alltihop kan man säger att lösta salter stabiliserar olika mellanformer samt en eventuell slutprodukt och därmed underlätta (katalyserar) hela processen. ) 


Svara Avbryt
Close