4 svar
2591 visningar
nerskruvatsnille 100 – Fd. Medlem
Postad: 27 jun 2018 18:25

Korrosion, järn-koppar.

Sitter och läser om hur järn korrigerar när de kommer i kontakt med vatten och koppar. Men jag förstår inte en saker som står i boken.

Jag hänger med att järnet oxideras och lämnar ifrån sig elektroner och det orsakar en ström över till den andra metallen, alltså kopparn.

Men sen står denna mening i boken " Kopparatomerna i plåten vid pluspolen kan inte ta upp elektronerna och reduceras eftersom de redan är i reducerad form, istället tas elektronerna upp av vatten...."

kan någon förklara varför elektronerna inte tas upp av kopparn? och om vattnet tar upp elektronerna borde väll inte elektronströmmen gå till kopparplåten? Vad har kopparn för funktion i reaktionen? de verkar ju bara vara vatten och järn som är delaktiga ? 

Smaragdalena Online 78379 – Lärare
Postad: 27 jun 2018 18:45

Är "korrigerar" ett autocorrect-fel? Korrigera betyder ju rätta till, du borde mena korrodera.

Om kopparatomerna skulle ta upp fler elektroner skulle de bli negativt laddade.

Kopparmetall är en bra ledare, så därför kan strömmen gå genom kopparn med bara små förluster.

nerskruvatsnille 100 – Fd. Medlem
Postad: 27 jun 2018 19:16

Ja såklart! Jag menar ju korrodera:) 

Hmm jag förstår inte riktigt...   Då borde ju kopparna inte spela någon roll, varför säger man att koppar och järnspik är en dålig kombination?  Om det bara är järnet och vattnet som reagerar. 

Smaragdalena Online 78379 – Lärare
Postad: 27 jun 2018 19:47

Om det skulle råka finnas någon kopparjon, så skulle den genast få järnet att rosta.

nerskruvatsnille 100 – Fd. Medlem
Postad: 28 jun 2018 17:33 Redigerad: 28 jun 2018 17:42

jag e nog trög men jag hänger inte riktigt med på själva processen. Såhär har jag fattat det. 

Om man spikar järnspik i ett koppartak och det sedan kommer vatten på taket kommer järnet oxideras och bli en minuspol, Kopparplåten kommer då bli en pluspol, D.v.s elektroner vill vandra mot kopparplåten från järnspikarna.

Med vatten kommer större yta av järnspiken i förbindelse med kopparplåten? 

Är detta för att Järn (Fe) har 8 valenselektroner och koppar (cu) enbart har 6 st och då ( koppar har högre elektronegativitet och drar till sig elektronerna med större kraft än vad järnet kan hålla emot med) ??


FeFe2+ + e- , Den elektronen tas sedan upp av vattnet där syre och vatten bildar hydroxidjoner o2+H2O+4e- 4OH-. Som i sin tur reagerar med varandra och bildar järn(II)hydroxid. Men det jag inte fattar är då varför kopparplåten inte tar upp elektronen och bildar Cu2++2e-Cu. Är koppar redan i reducerad form alltså Cu, då borde de ju inte attrahera elektronerna till att börja med ? har syret större elektronnegativitet så att den knycker elektronen? 

Svara Avbryt
Close