1 svar
201 visningar
ellvos 6
Postad: 9 mar 2022 11:22

Korsningsschema

Ska göra korsningsscheman men vet inte riktigt hur. 

Uppgiften:

"Färgerna hos nymfparakiter bestäms av arvsanlag med olika nedärvning. Anlaget för lutino är recessivt och könsbundet till hanens kromosom. Hos fåglar är hanen XX och honan XY. Anlaget för lutino skrivs XL. En hona behöver bara ett anlag för att bli lutino (XLY), medan en hane behöver två anlag för att bli lutino (XLXL). 


Gör ett korsningsschema för hur du kan korsa nymfparakiter för att få fram en hane och en hona som är lutino. Skriv hur könscellerna ser ut i korsningen. Det kan finnas flera möjligheter. Gör ett korsningsschema för varje korsning."

Det jag inte förstår är hur man ska ställa upp korsningsscheman och hur man kan få fram XLY?

Ställer man upp det:

                       XX                  XL

XY               XYXX             XYXL

XL               XLXX              XLXL

Eller tänker jag helt fler? Det står ju ett korsningsschema för varje korsning.

mag1 8984
Postad: 9 mar 2022 17:19

I bland annat fåglar har hannen två lika kromosomer (som kallas ZZ) och honan två olika kromosomer (som kallas Z och W). Fåglarnas motsvarighet till vår könskromosomer kallas Z respektive W för att skilja dessa från våra. Detta för att könet hos fåglar avgörs av äggets genotyp (d.v.s. om honfågelns ägg får Z eller W kromosomen), vilket skiljer sig från hos oss där det är spermiens könskromosom som avgör könet (mer specifikt blir det ett pojkfoster om spermien har en Y-kromosom, är det istället en X-kromosom följer fostret "standardmallen" och utvecklas till ett flickfoster).

Jag misstänker att frågeställaren ville "förenkla" med att säga att hannen har XX och honan XY, d.v.s. använda samma kromosombeteckning som vi har. Men det kanske inte blir enklare med XY.

 

 

Genen (Ino) som kan ge upphov till lutino fenotypen (med speciell pigmentering p.g.a. pigmentet melatonin inte bildas normalt, precis samma gen ger upphov till albinism i dessa fåglar) ligger på Z kromosomen, och anlaget för lutino är recessivt.

 

För ditt korsningsschema så blir det inte riktigt som du skrev. Utan istället

hannen har: två Z kromosomer: en med eller utan lutinoanlaget (ZL eller Z) och en till (ZL eller Z). Och där anges anlaget för lutino med den nedsänkta bokstaven L.

honan har en Z kromosom med eller utan lutinoanlaget (ZL eller Z) samt en W kromosom (som inte kan ha något anlag för lutino).

 

Översatt till din frågeställares "förenklade" beteckning blir det:

XL eller X, samt XL eller X

XL eller X, samt Y

 

Kommer du vidare nu?

Svara Avbryt
Close