5 svar
54 visningar
victorskiller 45
Postad: 26 maj 2020

Kort fråga, förstår inte hur förenklingen blir som den blir.

Hej!

(2 / e) * et = 2et - 1

Varför kan det förenklas på detta vis?

AlvinB 3847
Postad: 26 maj 2020

Potenslagarna!

2e·et=2·ete=2et-1\dfrac{2}{e}\cdot e^t=2\cdot\dfrac{e^t}{e}=2e^{t-1}

victorskiller 45
Postad: 26 maj 2020
AlvinB skrev:

Potenslagarna!

2e·et=2·ete=2et-1\dfrac{2}{e}\cdot e^t=2\cdot\dfrac{e^t}{e}=2e^{t-1}

Känner mig verkligen korkad nu, hur finns det ett -1 på slutet? Helt glömt bort potenslagar, får nog köra det igen.

cjan1122 259
Postad: 26 maj 2020

eaeb=ea-b. Gäller för vilken bas som helst, i detta fall e

victorskiller 45
Postad: 26 maj 2020
cjan1122 skrev:

eaeb=ea-b. Gäller för vilken bas som helst, i detta fall e

Så anledningen för att det är "-1" är för att e i nämnaren faktiskt har e1 men man skriver bara inte ut det?

cjan1122 259
Postad: 26 maj 2020

Exakt!

Svara Avbryt
Close