2 svar
49 visningar
Corokia cotoneaster är nöjd med hjälpen!
Corokia cotoneaster 790
Postad: 15 mar 2019

Kraft och motkraft

Hej!

Jag har denna fråga:

Är det sant att kraft och motkraft alltid verkar på var sitt föremål?

 

Och jag hittar inget rimligt svar till detta i boken, skulle behöva hjälp att förstå detta..

SeriousCephalopod 1735
Postad: 15 mar 2019 Redigerad: 15 mar 2019

Ja. Detta står klart om du läser en korrekt formulerad lydelse av Newtons tredje lag

Exempel.

Gravitation; När jorden och månen dras mot varandra så så är den ena kraften gravitationkraften som verkar på månen och drar den mot jorden medan motkraften är gravitationskraften som verkar på jorden och drar den mot månen.

Kontaktkrafter: Om en kropp i rörelse träffar en stillastående kropp, om du kastar en sten på ett äpple i ett träd, så verkar så verkar stenen med en kraft på äpplet som bryter loss äpplet från trädet samtidigt som äpplet verkar med en kraft på stenen som kan bromsa upp eller deflektera stenen. Annat exempel är när två personer på varsin skateboard stöter ifrån varandra och glider isär, det är omöjligt för den ena att verkar med en kraft på den andra utan att den andra gör det, dvs det finns inget sätt för den ena att ligga stilla och den andra glida isär. 

En tumregel är att kraft och motkraft alltid är krafter av samma typ, dvs graviationskraft på en kropp har en motsvarande graviationskraft på en annan kropp; kontaktkrafter på en kropp har motkraftspar på den kroppen man är i kontakt med; magneter såväl drar som blir dragna mot andra magneter. 

Corokia cotoneaster 790
Postad: 15 mar 2019

Tack!

Svara Avbryt
Close