3 svar
41 visningar
ChocolateDulce är nöjd med hjälpen!
ChocolateDulce 198
Postad: 12 jan 2019 Redigerad: 12 jan 2019

Krafter

Hej.

2.24      a)Nu har Kalle och Anna i uppgift 2.9 blivit sams igen. Ändå lyckas de nätt och jämt flytta bokhyllan. Hur stor är friktionskraften mellan hylla och golv?

b) Hur stor är friktionskraften på hyllan i uppg. 2.9 b?

UPPGIFT 2.9
Kalle och Anna möblerar om och försöker flytta en tung bokhylla som står på golvet.
a) anna drar med kraften 200 N och Kalle skjuter på med kraften 300 N. Hur stor kraft lyckas de tsm åstadkomma? Och den blir väll 500 N va? smile
b) De blir osams om vart hyllan ska stå och börjar skjuta på rakt mot varandra med samma krafter som i a. Hur stor kraft åstadkommer de tillsammans?

 

Är svaret på uppgiften 2.24 (a)" lite mindre än 500N"? Tack för hjälpen 

Svaret på a blir i 2.9 blir 500 N, ja. 

2.24 a): Nej. Vilken acceleration har hyllan när de flyttar den?

ChocolateDulce 198
Postad: 12 jan 2019 Redigerad: 12 jan 2019
Smutstvätt skrev:

Svaret på a blir i 2.9 blir 500 N, ja. 

2.24 a): Nej. Vilken acceleration har hyllan när de flyttar den?

 Hej tack för svaret.

Det  står igen acceleration. Varför blir inte svaret lite mindre än 500N? För att Hyllan ska kunna flyttas måste de flytta den med större kraft än friktionskraften annars blir det jämnvikt.

I det ögonblick de börjar flytta hyllan, ja. Sedan accelererar den inte längre, därav beskrivningen "lyckas de nätt och jämt flytta bokhyllan". Eftersom F=m·a, och den resulterande accelerationen är noll, är den resulterande kraften också noll. Alltså måste det vara en jämvikt mellan puttandet och friktionskraften. Du kan även tänka att om det fanns en resulterande kraft skulle hyllan accelerera åt det hållet. Hyllan skulle alltså röra sig fortare och fortare, vilket den inte gör eftersom de med ordentlig ansträngning "nätt och jämt" lyckas flytta hyllan.

Svara Avbryt
Close