2 svar
393 visningar
harjagmaja 2 – Fd. Medlem
Postad: 11 maj 2017 10:44

Krets med transistor, LED-Diod och glödlampa. Får det inte att funka?

Hej!

I tekniken har vi fått en uppgift där vi ska bygga en krets med ett batteri, LED-diod, glödlampa, transistor och sladdar. När vi kopplar LED-dioden och glödlampan kan inte båda lysa - bara en av dom. Vår uppgift blev att med hjälp av en transistor lösa problemet. 2 lektioner senare kan jag fortfarande bara få en att lysa åt gången, aldrig båda samtidigt, hur jag än kopplar verkar det som. Jag förstår verkligen inte hur jag ska lyckas, vad är det jag missar?

Affe Jkpg 6630
Postad: 11 maj 2017 13:13

Det är svårt att veta vad som går fel, utan att se skisser på dom kopplingar du har provat.


Typiskt för en lysdiod är att den har nära nog ett konstant framspänningsfall oberoende av hur mycket ström du skickar igenom den (inom rimliga gränser). Framspänningsfallet (Ud) beror på typ av lysdiod (t.ex. färg), men kan vara runt 1-3V. Säg att du matar din koppling med ett 9V-batteri. Då måste ett motstånd och/eller en transistor stå för 9-Ud volt.

Det finns mängder av sätt att koppla t.ex.:

Om du har en NPN-transistor, kan du koppla lysdioden i serie med ett motstånd till kollektorn på transistorn, samt ansluta ett motstånd till basen på transistor.

Glödlampan kopplas parallellt med ovanstående.

PeterÅ 842
Postad: 28 sep 2017 14:41

Har du ett kopplingsschema att visa?  Om du kopplar lampan direkt till batteriet och lysdioden via ett lämpligt motstånd direkt till batteriet kommer ju båda att lysa (under förutsättning att batteriet har en spänning anpassad för glödlampan). Jag antar att lampan och lysdioden är kopplade i serie, stämmer det?

Svara Avbryt
Close