5 svar
1312 visningar
Nattisplugg är nöjd med hjälpen
Nattisplugg 51 – Fd. Medlem
Postad: 9 nov 2020 16:09

Krig som uppkommit pga religion

Har letat, men hittar inte. Finns det något krig som uppkommit pga kristendomen (finns självklart något, men kan inte hitta). Skulle uppskatta om någon kunde nämna namnet på något slags krig.

Teraeagle 20215 – Moderator
Postad: 9 nov 2020 16:22

Trettioåriga kriget skildras ibland som ett krig mellan protestanter och katoliker, men det är en sanning med modifikation.

Under korstågen på medeltiden var det krig mellan kristna och muslimer. Eller krig och krig, det var slag och man gjorde en del erövringar från varandra. Dessutom handlade det snarare om stridslystna kungar och adelsmän som ville ha en anledning att plundra och erövra medan påven tyckte att det var en bra idé att göra det runt Jerusalem som ju muslimerna höll. 

Religionskrig handlar ofta om att man vill ha en legitim anledning att starta krig. Om du vill erövra ett område för att det är rikt på naturtillgångar eller för att driva in mer skatter ser det bättre ut om du säger att du gör det i guds namn och att det är hans vilja att du ska göra det. Om man inte är källkritisk kan det även se ut som att just det också var orsaken till kriget även fast den riktiga anledningen kanske var något annat. 

joculator 5279 – F.d. Moderator
Postad: 9 nov 2020 16:25

Trettioåriga kriget

Nattisplugg 51 – Fd. Medlem
Postad: 9 nov 2020 16:30

Okej, tack så mycket! Får läsa på lite mer om det trettioåriga kriget och se vad jag hittar.

Teraeagle 20215 – Moderator
Postad: 9 nov 2020 16:51 Redigerad: 9 nov 2020 16:57

Det intressanta med trettioåriga kriget är att Sverige anses ha varit ledaren på protestantiska sidan, medan tysk-romerske kejsaren var ledare för den katolska sidan. Sveriges viktigaste bundsförvant var dock katolska(!) Frankrike medan kejsaren var allierad med Spanien. Bara där kan man ifrågasätta hur mycket detta egentligen handlade om religion.

Bryter man ner detta så kallade religionskrig ser man att Spanien och tysk-romerska riket (ungefär dagens Tyskland, Österrike och Tjeckien) styrs av samma familj (ätten Habsburg). Genom historien har en av Frankrikes största farhågor varit att bli inlåst mellan dessa båda riken och riskera tvåfrontskrig. Kriget handlar alltså i princip enbart om maktspel och ganska lite om religion. Sverige ville erövra och plundra (vi har många värdefulla, plundrade skatter från den här tiden, t.ex. silverbibeln i Uppsala och djävulsbibeln i Stockholm), Frankrike tycker att det är jättebra eftersom det försvagar dess ärkefiender och ger oss därför pengar att kriga. Kejsaren och hans släktingar i Spanien är visserligen ute efter att slå ner protestanter i Tyskland, men snarare för att de som protestanter kan bryta sig ur kejsardömet vilket riskerar att få det att falla samman. Det handlar alltså inte så värst mycket om att slå ner protestanter för att visa sig vara en trogen katolik, åtminstone inte enligt min tolkning. Sverige var inte ens i området för att kriga mot kejsaren, utan man krigade mot Polen (vars kung gjorde anspråk på svenska tronen) och såg att stora delar av Tyskland låg öppet för erövring.

Egentligen ser man ganska tydligt vad trettioåriga kriget handlar om ifall man tittar på ett krig som sker 50 år senare - spanska tronföljdskriget. Det handlar om maktspel mellan familjer och riken som är rädda för att den ena parten ska växa sig för mäktig, i synnerhet ätten Bourbon som regerade i Frankrike och ätten Habsburg som regerade i kejsardömet. Det blir extra problematiskt när alla kungafamiljer har gift in sig i varandra och har arvsrätt till varandras kungariken.

Russell 379 – F.d. Moderator
Postad: 9 nov 2020 16:53

Lite beroende på vad man menar med "krig"...

Konflikten i Nordirland var åtminstone en våldsam konflikt där katoliker och protestanter tenderade att vara i motsättning (även om det på pappret inte var en religiös konflikt).

I Nigeria har det varit en del sammandrabbningar mellan kristna och muslimer—speciellt under 80-talet, men även enstaka incidenter på senare tid.

Inbördeskriget i Libanon såg en uppdelning mellan kristna, sunnimuslimer och shiamuslimer.

Inbördeskriget i Sudan var i korta drag en konflikt mellan den muslimska regeringen och en kristen minoritet i söder vilken resulterade i att den kristna delen bröt sig loss och bildade det egna landet Sydsudan.

Svara Avbryt
Close