3 svar
79 visningar
samhällsorientering är nöjd med hjälpen
samhällsorientering 138
Postad: 8 okt 2023 22:32

Kromosomer

Varför blir kromosomerna mindre i de första 22 paren? Innehåller till exempel det 20:e paret lika mycket anlag som det första? 

Tack på förhand

Lobbe 259
Postad: 9 okt 2023 01:20

De första 22 paren är numrerade i storleksordning, 1 är störst 22 är minst. Dock gäller numreringen inte för antal gener i kromosomerna, en mindre kromosom kan innehålla mer gener än en större. Man får helt enkelt söka upp om man vill veta vilket par har fler gener.

samhällsorientering 138
Postad: 9 okt 2023 07:54

Så 3 stycken kromosomer i par 2 och 3 stycken i par 22 skulle ha lika stor påverkan på individen?

mag1 9143
Postad: 9 okt 2023 08:35
samhällsorientering skrev:

Så 3 stycken kromosomer i par 2 och 3 stycken i par 22 skulle ha lika stor påverkan på individen?

Nej det går nog inte att koppla påverkan till kromosomens storlek. Vid kromosomavvikelser, som i ditt exempel med tre kopior av kromosom 2, påverkas individen av obalansen från just den kromosomen nummer 2.

I kromosomerna finns unika gener, och i och med att det finns två kromosomkopior finns det även två kopior av generna. Så om t.ex. kromosom 2 finns i tre kopior, finns alla gener även i tre kopior. Och varje gen påverkar individens celler på sitt unika sätt, därför blir påverkan på individen beroende av vilka gener det är som finns i fler kopior än normalt.

Vid de flesta fall med kromosomavvikelser, när det finns en, tre, eller fler kopior av en kromosom i en cell, slutar det med att cellen inte överlever. Det finns ett system i cellen som ser till att kontrollera att antalet kromosomer i samband med att cellen delar sig, och om antalet kromosomer inte är två (eller XY, XX) så resulterar det oftast i att cellen tar död på sig själv. Men ibland fungerar inte det systemet (helt) och kromosomavvikelser uppstår.

Svara Avbryt
Close