2 svar
103 visningar
Malin är nöjd med hjälpen!
Malin 4
Postad: 5 feb 2019

krönika

Hej! Jag har skrivit en krönika och skulle behöva lite tips om hur jag kan förbättra den.

 

Jag vaknade imorse trött som vanligt…
Jag slängde i mig en macka, borstade tänderna och började gå ner mot bussen.
Jag funderade över det där bråket jag hade haft med mina föräldrar kvällen innan, och om den där försenade i inlämningsuppgiften.

Alla nere vid busshållplatsen såg lika dystra ut som jag. ”Undrar varför deras liv också är skit” tänkte jag. Stämningen blev inte direkt bättre av att alla utstrålade samma negativa energi. Men då kom det en tjej, hon såg vaken ut. Som om hon vaknat för 2 timmar sedan och sprungit en löprunda innan frukost, hon log och sa ”Tjena”. På något sätt log jag tillbaka och stämningen kändes plöttsligt lite lättare, även fast stämningen precis var helt grå.

På bussresan började jag fundera på hur samhället hade sett ut om alla var som den tjejen som vågade bjuda på ett leende och ett simpelt ”Hej”. När en sådan liten sak kan göra så stor skillnad, varför är inte fler villiga att bidra till den positiva förändringen?
Ett ”Hej” eller kanske bara ett leende kan göra en hel dag för någon, och gör en dålig dag till en bra.

Hade inte ni också velat ha ett samhälle där alla är trevliga mot varandra? Där man inte behöver känna sig obekväm över att stå vid en busshållplats för alla är så dystra?
Detta kanske har med att vi är så främlingsfientliga att göra? Här i Sverige överlag tycker jag vi är väldigt rädda för dom vi inte känner, ungefär som om en fråga eller ett hej skulle skada någon. Tycker ni att det är onödigt att hjälpa någon ni inte känner? Isåfall har jag en fråga till er. “Hade det inte varit skönt att aldrig känna sig obekväm i samhället och våga fråga saker utan att känna sig ivägen?”. För det är det som främlingsfientligheten leder till, att man hela tiden känner sig ivägen. Tycker det är trist att vårt samhälle ser ut såhär och det är på tiden att vi tränar på att ändra på det.

Med tanke på den där tjejen lyste upp min morgon lite grann så kommer jag själv att dela ut ett par ”Hej” och lite extra leenden idag.Så vad säger ni? Ska vi testa att vara lite extra trevliga idag skicka bara iväg ett ”hej”, Troligen får vi även ett tillbaka. Kanske låter som en liten förändring? Men jag tror att detta är ett steg till ett trevligare samhälle, och ett sätt att minska främlingsfientligheten. Borde man inte våga fråga någon vad klockan är eller när nästa buss kommer? Ta steget och säg “Hej!”

 

Tacksam för tips!:)

joculator 1562 – Moderator
Postad: 5 feb 2019 Redigerad: 5 feb 2019

Var kom 'främlingsfientlighet' ifrån? Att folk är blyga, dryga och ointresserade har inget med främlingsfientlighet att göra. Det är knappast så att folk vill de andra på busshållsplatsen något ont.
Eller menar du att folks lite tråkiga beteende leder till främlingsfientlighet? Det är en spännade antagelse som du gärna får utveckla.

Du skriver; "Detta kanske har med att vi är så främlingsfientliga att göra?"     
Vad menar du med det? Vilka menar du med 'vi' som är så främlingsfientliga?

Längre fram i din text tar du åter upp begreppet 'främlingsfientlighet' då i samband med att känna sig obekväm och 'i vägen' om man ställer en fråga. Detta visar (enligt mig) att du inte riktigt bestämt dig för vad du menar med 'främligsfientlighet'. Man skulle i hela din text kunna byta ut ordet mot 'blyg' fastän detta ord har helt annan betydelse.

Jag tror dock att din slutsats är riktig. Om alla bara är artigare och trevligare får vi en bättre värld. Och med 'alla' och 'vi' menar jag samtliga människor.

----------------
plöttsligt borde vara plötsligt

 

Edit: och nu såg jag att detta var grundskola ... nåja, du måste ändå bestämmma dig för vad du menar.
Språket är bra.

liteskoltrött 10
Postad: 5 feb 2019

Personligen tycker jag att den är riktigt bra. Bra jobbat!

Svara Avbryt
Close