1 svar
87 visningar
daria är nöjd med hjälpen!
daria 110
Postad: 21 mar 2019 Redigerad: 21 mar 2019

Åk 7 krönika

Hej, vi har fått i uppgift att skriva en sorts textyp, och jag valde något som jag har inte gjort förut och inte heller är så van vid, en krönika.

Det här är vad jag har skrivit:

För de flesta människor, hanteras livet av praktiska och kvantifierande - men vi slåss naturligtvis ständigt med mening. En stor och fantastisk historia är som ett slags osynligt tempel där denna process uppstår, ett tempel utan dogma eller trosbekännelse, men en där vi kan möta våra mest brännande frågor. Sådana berättelser kan påverka hur vi lever, hur vi behandlar varandra, även hur vi ser oss själva och världen. Och historien om Orpheus är unik kraftfull bland dem.

Sonen av en Thracian kung, Orpheus visade enastående makt som musiker - charmade djur, människor, även naturens krafter. Orfeus är oftast sammankopplad hans kärleksrelation med Eurydike. En historia som berättar om en djup kärlek som får en att tänka efter. Hans älskade Eurydice blev biten av en orm på deras bröllopsdag, skymd av högt gräs. Hans längtan efter att se henne blev så oövervinnlig att han gick in i underjorden för att få tillbaka henne. Beväpnad endast med sin gyllene harpa, Apollos gåva, kom han ned i Hades dystra djup där sådana noter spelades på strängarna att det orsakade tårar i Hades kinder och gjorde helvete ge vad kärlek sökte,förutsättning att han inte skulle titta på henne tills de kom till övervärlden. Även varnad mot att titta tillbaka gjorde han det ändå och förlorade sin älskade fru igen. Orpheus sorg vid denna andra förlust var ännu mer intensiv än tidigare, och han undvek nu allt mänskligt sällskap. Orfeus slutliga öde blev grymt. En grupp kvinnor som utövade Dionysos vilda riter, och i sin galna raseri när han vägrade att gå med dem, angrep de rasande honom och rev honom i stycken.  världen har förlorat två stora själar, medans världen grät hittade orpheus sin andra halva och fred i underjorden.

Denna berättelse demonstrerar kraften av kärlek och vad man gör för människorna man älskar. Och ändå ser de ingenting i universum utom varandra. Och deras kropps klumpiga linjer, sina kläder, även munen,som sjunger ordlöst av en enhet av liv och död under deras nuvarande hjälplöshet. Den kraften är naturligtvis kärlek, större än den förvånande kraften i musik som gav Orpheus tillträde till Döds rike för att börja med. Det demonstrerar att kärleken kan vara stark nog att det fortsätter även efter döden.

 

Jag behöver samt hjälp med att komma på en slut med lite mer finess. Uppskattar all hjälp och kritik. Tack

Chocolate 7
Postad: 29 mar 2019

Ett tips kan vara att du försöker förenkla texten lite. En krönika skrivs mer i talspråk och ska vara lite mera lättläst och anpassad till målgruppen man skriver till. Du använder mycket komplicerade ord i dina meningar.  Fixa det så tror jag att din krönika kommer bli jättebra! Lycka till!

Svara Avbryt
Close