1 svar
200 visningar
lotta02 är nöjd med hjälpen
lotta02 32
Postad: 25 jan 2018

Krönikor - kan dessa funkar som krönikor

jag har börjat skriva på två krönikor men vet ej om det är bra skrivna. Jag är inte klar än men behöver några tips om vad jag kan förbättra.

 

Kröniker – Rädsla

 

Även om det inte syns på en människa så är alla rädda för nåt. Nån e jätte rädda för spindlar, nån annan har en rädsla för offentliga platser, när det är mycket människor på en plats och alla trängs eller en rädsla för clowner. Det finns så många olika sorters rädslor.

Men den rädslan jag mest märker av hos oss ungdomar är att väldigt många är rädda för att gå till skolan. På grund av att dom har blivit utsatta för olika situationer i skolan. Man klär sig på ett annat sätt, prata på ett annat sätt är helt enkelt annorlunda än alla andra.

 

Kröniker – Känslan att förlora en nära vän

 

Att se ens bästa vän långsamt men säkert försvinner ur ens liv är de värsta man kan vara med om. De e fan de värsta som kan hända en. Saknar min bästa vän mer än allt annat.

Alla förändras hittar andra vänner, hittar killen för livet. Jag har inget emot de bara kanske inte glömma den närmsta vännen man har. Hon du har upplevt så mycket med, hon som alltid finns där för dig kvittar vad som än händer, hon som alltid står vid din sida kvitta hur mycket skit du gjort.

Folk säger till mig „ta tag i dit liv“ hur fan ska jag göra de när ens bästa vän e borta. Klart man har andra vänner men hon man kan lita på som vet exakt hur man mår, vad man tänker, vad man menar, hon man kan säga exakt allt till, som alltid e med på att göra korkade saker hon e borta...

Jag mår dåligt över detta varenda jävla dag. Att se ens bästa vän välja sin kille före en bra vän. Jag är den sista som har nåt emot att hon inte ska va med sin kille. Men man ska inte glömma sin vän. Har get upp på att fråga om hon vill göra nåt svaret blir ändå „jag kan ej jag ska va med min kille, men vi ses nån dag“ eller „kan ej va, Sry“.

Vad jag blir mer ledsen av är att hon inte märker det själv att hon har „ditschat“ mig så många gånger.

annlu 255
Postad: 27 jan 2018

Jag tycker att du kan fortsätta att utveckla krönikan om rädslor. Din tanke att utsattheten i skolmiljön är en rädsla är intressant, det är inte ofta man tänker på det på det sättet. Det kan bli en riktigt bra krönika!

Den andra texten, om din bästa vän, liknar inte en krönika än. Den är nämligen alldeles för känslofylld. En krönika behandlar ofta privata saker eller egna reflektioner men ofta när man fått lite perspektiv på och kanske lite distans till det man skriver om.

När du jobbar mer med texten bör du tänka på att använda skriftspråk (ni har talat om skillnaden mellan talspråk och skriftspråk på lektionerna väl?)

Nåt --> Något
Nån --> Någon
e --> är

Lycka till!

Svara Avbryt
Close