5 svar
89 visningar
pluggizz är nöjd med hjälpen
pluggizz 14 – Fd. Medlem
Postad: 14 mar 2021 15:01 Redigerad: 14 mar 2021 16:37

Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL)?

Hej!

Jag skulle behöva lite hjälp med en fråga i kursen Naturkunskap 1b.

"Individ söker upp vårdcentralen då hen känner sig trött och det är tungt att andas. Hen berättar också att hen är rökare. Hen ges en trolig diagnos.

Vilken diagnos är trolig för hen? På vilket sätt skulle syrgas hjälpa?"

Jag tänker att diagnosen är KOL men jag vet inte riktigt hur syrgas hjälper vid KOL. Dela gärna med er av era tankar och funderingar, behöver hjälp!

Smaragdalena Online 78589 – Lärare
Postad: 14 mar 2021 16:36

Välkommen till Pluggakuten!

Du skriver att du vill ha hjälp i kursen Naturkunskap 1, som är en gymnasiekurs, inte en grundskolekurs. Jag flyttar råden till Bi1. /moderator

mag1 8971
Postad: 14 mar 2021 17:10

Hej och välkommen till Pluggaktuten!

Vid KOL är gasutbytet (CO2 mot O2) försämrat då luftvägarna och lungornas alveoler (även kallade luftblåsor) är skadats. Mer information om KOL kan du hitta på 1177.se.

Vid KOL andas inte luften i lungan ut helt, för att de finare flexibla strukturerna (bl.a. alvolerna) ersatts av större hålrum med vävnad som inte deltar i gasutbytet, s.k. emfysem. I kroppen sker en transport av CO2 från blodet ut i lungans luft, och O2 åt det andra hållet, in i kroppen. CO2 diffunderar från blodet ut i lungan då CO2 koncentrationen i lungan är låg, och vice versa för O2 - det fungerar som en jämvikt. Detta system fungerar då jämvikten hela tiden är förskjuten, då luften i lungorna hela tiden byts ut mot ny luft med nästa ingen CO2 och med 21% O2.

Om en del av luften i lungan stannar kvar i lungan hela tiden, vilket effekt tror du det kan få på gasutbytet (CO2 mot O2) vid KOL?

Med syrgas tillförs ytterligare O2, kan det påverka gasutbytet hos den som har KOL?

pluggizz 14 – Fd. Medlem
Postad: 14 mar 2021 18:13

Jag är inte helt säker men om en del av luften alltid stannar kvar i lungan borde väl gasutbytet inte bli helt klart och att man då ej kan ta hela andetag. Jag antar att syrgasen kan påverka gasutbytet eftersom lungorna nu får hjälpa med extra syrgas. Jag förstår dock inte hur det påverkar gasutbytet.

mag1 8971
Postad: 14 mar 2021 19:45
pluggizz skrev:

Jag är inte helt säker men om en del av luften alltid stannar kvar i lungan borde väl gasutbytet inte bli helt klart och att man då ej kan ta hela andetag.

Precis. Om vi antar att endast 70% av gasen i lungorna byts ut, kommer dessa 70% att blandas med 30% som inte byts ut. Detta leder till att denna "nya" inandningsluft redan kommer innehålla CO2 och, och syrekoncentrationen blir lägre (då syre redan tagits upp av blodet från de 30% som inte byts ut) - båda dessa påverkar hur mycket gas som kan utbytas. Syrekoncentrationen är lägre än normalt och CO2 högre, och lungans alveoler/fina luftrör är skadade och delvis ersatta med vävnad som inte kan delta i gasutbytet, vilket begränsar hur mycket O2 som kan tas upp och CO2 som kan andas ut. En effekt av detta blir att patienten blir trött och får andnöd, och mindre aktiv (det finns inte tillräckligt med syre för mer ansträngande aktiviteter, och t.o.m. stillasittande kan ske med väsande och ansträngd andning) - vilket samtidigt minskar CO2 produktionen, även om den inte är det största problemet.

Det blir lite som att andas i påse med några hål i, luften blir aldrig utbytt utan det stannar kvar luft i påsen hela tiden och andningsapparaten är genom evolutionen anpassad till att fungera optimalt med hela utandningar, som ger ett maximalt gasutbyte.

 

Jag antar att syrgasen kan påverka gasutbytet eftersom lungorna nu får hjälpa med extra syrgas. Jag förstår dock inte hur det påverkar gasutbytet.

Om inandningsluften innehåller en högre koncentration av syre förskjuts jämvikten mot ett högre syreupptag i blodet, genom att de 70% av volymen med mer syre i kompenserar för de 30% som inte utbyts, så att all gas i lungorna har en högre koncentration än normalt. Och detta hjälper till att kompensera för att syrgasutbytet inte är normalt (p.g.a. skadorna). Det kan minska tröttheten och göra andningen lättare, men den extra syrgasen det kan inte kompensera så pass att patienten klarar av ansträngande fysisk aktivitet.

pluggizz 14 – Fd. Medlem
Postad: 14 mar 2021 20:26

Tack!

Svara Avbryt
Close