4 svar
46 visningar
Lightning97 är nöjd med hjälpen!
Lightning97 13
Postad: 3 dec 2019

Kvadreringsreglerna

Hejsan!

Jag blir lite förvirrad av denna kvadratkomplettering (3-2x)^2

Min kurslitteratur skriver : 

"√x+2x−3=0⇒(√x)2 =(3−2x)^2.
Det högra uttrycket skrivs om till 9 − 13x + 4x2^2 = 0 vilket ger lösningarna x = 1 och x = 9/4 till den kvadratiska ekvationen. Vi testar lösningarna i den ursprungliga ekvationen genom insättning och finner att 9/4 är en falsk lösning."

Jag trodde att det skulle skrivas om till 9- 12x + 4x2^2, alltså inte 13x om man räknar enligt regeln.

 

Är det någon skulle kunna förklara varför det blir 13x men inte 12x? 

Det stämmer att  (3-2x)2=9-12x+4x2

Lightning97 13
Postad: 3 dec 2019
pontus.hovberger skrev:

Det stämmer att  (3-2x)2=9-12x+4x2

Vet du då vrf de skriver in 13x ist? För detta gör att min uträkning till x= (x-6) blir felBlir det då x2-12x+36, eller x2- 13x +36 

Lightning97 skrev:
pontus.hovberger skrev:

Det stämmer att  (3-2x)2=9-12x+4x2

Vet du då vrf de skriver in 13x ist? För detta gör att min uträkning till x= (x-6) blir felBlir det då x2-12x+36, eller x2- 13x +36 

x-62 = (x)2 x2 - 12x + 36 =xx2 - 13x + 36 = 0

Lightning97 13
Postad: 3 dec 2019
pontus.hovberger skrev:
Lightning97 skrev:
pontus.hovberger skrev:

Det stämmer att  (3-2x)2=9-12x+4x2

Vet du då vrf de skriver in 13x ist? För detta gör att min uträkning till x= (x-6) blir felBlir det då x2-12x+36, eller x2- 13x +36 

x-62 = (x)2 x2 - 12x + 36 =xx2 - 13x + 36 = 0

Ja justeja, nu hänger jag med, tack!

Svara Avbryt
Close