4 svar
396 visningar
viktoriaerikssson är nöjd med hjälpen
viktoriaerikssson 15 – Fd. Medlem
Postad: 10 okt 2020 14:38

Kvalitativ Analys!

Jag ska göra en kvalitativ analys, gärna något som jag själv utför i vardagen. Men jag har extrem idétorka och tänkte kolla om någon har tips? Jag vet att fyrverkerier är ett klassiskt exempel som många använder men jag vill gärna utforska något annat. Jag var inne på att analysera vilka ämnen svartkrut innehåller (eftersom jag är jägare) men undrar om det är alldeles för svårt och avancerat med tanke på alla möjliga produkter som uppstår när svartkrut reagerar... (potassium carbonate, potassium sulfate, potassium sulfide, sulfur, potassium nitrate, potassium thiocyanate, carbon, ammonium carbonate and gaseous products: carbon dioxide, nitrogen, carbon monoxide, hydrogen sulfide, hydrogen, methane, 1.11% water)

Någon som vill hjälpa mig vidare med min idé eller ge förslag på andra analyser som möjligtvis är lite ''enklare''?

Tack! :)

Teraeagle Online 20256 – Moderator
Postad: 10 okt 2020 15:09 Redigerad: 10 okt 2020 15:10

Det låter lite farligt...

Du kanske kan utnyttja smaksinnet? Om något smakar surt innehåller det en syra. Men alla syror smakar mer eller mindre likadant, så du kommer nog inte att kunna påvisa förekomsten av en specifik syra på det sättet. 

viktoriaerikssson 15 – Fd. Medlem
Postad: 10 okt 2020 15:37

Haha jag tänkte nog inte att jag skulle ha gjort analysen bokstavligt ;) utan mer utifrån reaktionsformler kunna se vad det innehåller men de var så många olika ämnen bland produkterna...

Såg att det nämnts tidigare men tänker att det snarare blir en kvantitativ metod va? Eller nästan iallafall, man kan ju inte komma fram till ett exakt värde, mer om frukten är sur eller inte... Och som du säger inte vilket specifik syra som finns innehållet.

Finns det några kvantitativa analyser då som är enklare att greppa? Jag får välja någon av dom.

Teraeagle Online 20256 – Moderator
Postad: 10 okt 2020 15:51 Redigerad: 10 okt 2020 15:52

Att smaka hur surt något är blir väl en semikvantitativ metod egentligen eftersom man kan känna ifall något är mer eller mindre surt.

Om du ska göra en kvalitativ analys som du skrev tidigare bör det väl vara tänkt att du faktiskt ska göra en undersökning? Eller snarare en undersökning som du brukar göra regelbundet? Du kanske brukar lukta på livsmedel för att se om de har härsknat? I princip är det en kvalitativ analys för att se om det t.ex. har bildats illaluktande smörsyra:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Smörsyra 

viktoriaerikssson 15 – Fd. Medlem
Postad: 12 okt 2020 14:34

Tack! Det var ju faktiskt en undersökning man gör nästan varje dag hemma i sitt kylskåpet! Och även intressant att undersöka vad det är som händer, väldigt bra tips! Tack för hjälpen :)

Svara Avbryt
Close