4 svar
348 visningar
barcode är nöjd med hjälpen
barcode 162 – Avstängd
Postad: 24 sep 2017 10:29

Labb

Vi gjorde lågtest för olika metaller. Men vi ska förklara vad som menas för excitation och om det gäller för alla metaller?

Jag har skrivit:

Men jag antar att det inte gäller för alla? någon som kan förklara

Smaragdalena 73719 – Lärare
Postad: 24 sep 2017 10:43

När ett ämne exciteras betyder det att en elektron på något sätt tillförs extra energi och hoppar upp till någon högre energinivå. I ditt fall sker det genom värme, men det kan även ske t ex genom att elektronen tar åt sig ljusenergi. Vissa metaller har sådana energinivåer att de av ger "osynligt ljus" (infrarött eller uptraviolett) när de de-exciteras.

Teraeagle 19788 – Moderator
Postad: 24 sep 2017 10:50

Det är inte bara metaller som har den egenskapen, utan alla grundämnen. Ljuset som avges är dessutom unikt i samtliga fall. Ibland kan det vara svårt att avgöra vilket ämnet är genom att bara titta på det, men man kan använda maskiner som studerar ljusets våglängd i mer detalj. Ett viktigt sådant analysinstrument är ICP.

barcode 162 – Avstängd
Postad: 24 sep 2017 10:50 Redigerad: 24 sep 2017 10:52

Alltså så kan alla grundämnen exciteras men för en del metaller kan vi ej se ljuset/färgen för den?

För dom metallerna jag testade så avgav dom ett ljus som ligger innanför det mänskliga ögat spektrum.   

Teraeagle 19788 – Moderator
Postad: 24 sep 2017 11:25

Så är det. Jag utnyttjade det där med excitation och lågfärger härom veckan när jag analyserade vilka grundämnen som lakar ut från stålverksslagger. Då bereder man en lösning som sätts in i en maskin, en liten slang suger upp en pytteliten mängd lösning, sprutar in lösningen i en gasflamma som då leder till att de lösta ämnena exciteras. En analysator tittar hela tiden på lågan och kan avgöra vilka våglängder som finns i ljuset och jämföra det med ett register för att se vilka ämnena är. Om en våglängd förekommer i stor utsträckning (hög intensitet) så betyder det att koncentrationen av ämnet i lösningen var hög. Maskinen ger resultatet som en tabell där den visar vilka grundämnen som fanns i lösningen och deras koncentrationer. Rätt så användbart!

Svara Avbryt
Close