3 svar
66 visningar
mmaa 172
Postad: 11 okt 2018

Labb med petflaska

Hej, jag har en petflaska med 1dl vatten. Jag ska försöka få denna flaska att falla långsammare (i fritt fall)  m.h.a följande material:

hönsnät, plastfolie, påse, tyg, papper, glasspinnar och långa smala trästickor.

Jag kan använda alla materialen eller bara några.

Jag vet att man t.ex kan stoppa in folie i flaskan för att få denna att falla långsammare, men varför gör flaskan detta? Är det pga att luftmotståndet får en större yta att putta på?

Jag skulle vara tacksam om ni kunde komma med tips på hur jag kan använda materialen ovan för att få petflaskan att falla långsammare och även skriver varför den skulle göra det om jag gjorde så.

Tack på förhand!!

flisan_03 20
Postad: 12 okt 2018

Jag skulle försöka konstruera någon form av fallkärm, flaskan kommer då att falla långsammare för att det blir högre luftmotstånd 

mmaa 172
Postad: 14 okt 2018

aa det går ju,men  läraren har sagt att man bara får använda begränsat med plast (påse) vilket gör det svårt för mig att kunna bygga en hållbar fallskärm, har du någon annan ide?

mmaa skrev:

aa det går ju,men  läraren har sagt att man bara får använda begränsat med plast (påse) vilket gör det svårt för mig att kunna bygga en hållbar fallskärm, har du någon annan ide?

Jag skulle också försöka göra något slags fallskärm.

  • Ska du alltså faktiskt genomföra experimentet eller är det bara en tankeexperiment?
  • Vad är det för sorts flaska? Storlek?
  • Hur långt ska flaskan falla?
  • Hur lång tid har du på dig att förbereda flaskan på plats?
  • Har du några verktyg som sax, tång, kniv eller dylikt?

Jag skulle använda hönsnät för att spänna ut plastpåsen i botten. Öppningen skulle jag försöka spänna ut med hjälp av glasspinnar eller träpinnar i kors och så skulle jag sätta resterande långa smala träpinnar som "väggar" i fallskärmen.

Jag skulle tillverka "snören" genom att riva/klippa tygremsor eller med hjälp av plastfolien och använda dessa för att binda fast flaskan i fallskärmen.

Svara Avbryt
Close