1 svar
686 visningar
Nallice 7
Postad: 10 maj 2021 16:53

Labb stålull i ättikalösning - varför rostar det inte?

Hej!

Jag har nyligen gjort en laboration där jag testar korrosion hos stålull i olika miljöer. När jag provade att lägga stålullen i 1dl vatten med 1 krm ättika i så började skedde följande:

dag 1: bubblor bildades i blandningen, den del av stålullen som stack upp ovanför ytan hade fått lite rost

Dag 2: Vattnet blev orange med en tjock hinna på ytan. Ullen ovanför ytan är rostig och detsamma med det under ytan, inklusive några bubblor som fastnat i ullen.

 

Min fråga:

Varför rostade toppen av ullen innan det under ytan? Jag antar att det har med att ättika är en syra och har ett viss antal oxoniumjoner som motarbetar oxidationen av järnet och reduceringen av syret, vilket gör att reaktionen sker först över ytan där järnet direkt kan reagera med syret i luften och vattenmolekylerna vid ytan/fuktigheten i luften, men vet någon vad exakt det är som sker?

Och hinnan skedde inte i de andra provglasen med vanligt vatten och saltlösning, varför bildades en hinna just med ättika?

Tacksam för alla svar/källor!

Nallice 7
Postad: 10 maj 2021 17:06

Jag har läst att i syralösningar kan vätejonskoncentrationen vara oxidationsmedlet. Det bildas endast järn(II) joner och dessa syns inte.

Kan det vara det som skedde under ytan? Och ättikan oxiderades medan syret reducerades fram till att det inte fanns mer att oxidera/reducera, och då påbörjades järnets oxidation?

Svara Avbryt
Close