1 svar
18 visningar
matteplugg189 63
Postad: 11 okt 22:32 Redigerad: 11 okt 22:42

Labborationsrapport, vad händer med kroppen vid ansträngning?

Hej! Behöver lite akut hjälp angående en uppgift. jag ska göra en naturvetenskaplig undersökning där jag ska skriva en hypotes och motivera vad jag tror kommer hända med min puls och andning efter att jag har gjort någon ansträngande övning. Det står i instruktionerna vad jag ska göra för att mäta min puls, sen ska jag göra något ansträngande och mäta den även då sen redovisa mina resultat, felkällor och slutsatser och sen även diskutera varför olika personer kan tänkas få olika resultat. 

Det jag hittils har kommit fram till är att jag tror liksom att pulsen ökar när man anstränger sig, för att hjärtat vill pumpa ut mer blod. Nu har jag ju inte läst kapitlet i boken som det står att man ska göra i uppgiften, men då får jag väl ''svaret''? eller hur? blir det inte då konstigt att jag formulerar en hypotes efter något jag redan vet från en bok? Så att säga? kan jag få lite vägledning, är det påståendet jag skrev ovan min hypotes? Vad kan ett exempel vara på en hypotes när det kommer till detta?

mag1 3081
Postad: 12 okt 09:35

Hypotesen är en formulering av vad du förväntar dig skall hända under din undersökning. Och den är med fördel baserad på tidigare teori och undersökningar - så det går alldeles utmärkt att läsa teori om det du skall undersöka.

Att du är mer påläst underlättar att du kan formulera en hypotes, för hypotesen behöver kunna undersökas också. Så en hypotes kan inte ospecifik eller otydlig, för då kan du inte mäta ditt resultat - och då fungerar inte undersökningen som ett test av din hypotes.

 

Ett exempel på en svag/dålig hypotes:

"De ägg jag steker smakar alltid illa, för äggen jag steker är inte goda".

Det kan stämma, att äggen inte är goda, så ingen kan steka välsmakande ägg.

Testar du denna hypotes genom att steka fem ägg, så smakar nog de fem äggen illa.

Men när du skaffar lite mer fakta så inser du att - brorsans och syrrans ägg alltid är goda, och de använder samma ägg som du.

 

En omformulerad bättre hypotes kan då bli:

"Syrrans och brorsans ägg är bättre för de steker äggen långsamt och noggrant, och går inte iväg från köket för att spela Xbox samtidigt som jag brukar göra".

Detta är lättare att undersöka, du steker 5 ägg som vanligt och syrran/brorsan 5 ägg - så utvärderar du resultatet.

Och kanske du testar denna hypotes igen genom att steka äggen som syskonen, utan att samtidigt spela Xbox och kommer fram till att "Alla familjens ägg smakar bättre när vi fokuserar på matlagningen, och inte distraheras av tv-spel".

Svara Avbryt
Close