4 svar
73 visningar
aaaa1111 311
Postad: 27 mar 14:52

Labbrapport i biologi

Hej, ska skriva min alldeles första labbrapport och tänkte ifall någon kanske kunde ge lite feedback så att jag inte är helt ute o cyklar haha. Labben går ut på att mäta tillväxtförmågan hos krassefröna, baserat på olika miljöer med olika pH.

Hittills har jag syfte och teori

Syfte

Syftet med laborationen är att ta reda på hur krassefrönas tillväxtförmåga påverkas av förändringar i de abiotiska faktorerna, särskilt relaterat till miljöns pH-nivå, och sen att jämföra detta med deras tillväxt under dess mest optimala förhållanden.

 

Teori

Alla levande organismer är särskilt anpassade till sin miljö, inom biologin kallas det för att arten är specialiserad utefter sin nisch. Nischen beskriver en arts sammansatta behov, allt ifrån de abiotiska (icke-levande) faktorerna till de biotiska (levande) faktorerna. pH-nivån i omgivningen är en viktig förutsättning som hör till de abiotiska faktorerna. PH-skalan är ett logaritmiskt mått på vätejoner, mellan 1–14. Under 7 anses lösningen vara sur, medan mått <7 påvisar på att lösningen är basisk. Vissa arter påvisar en sämre tillväxtförmåga i sura miljöer, medan andra växer bättre.

 

Vad är förklaringen till de varierande tillväxtförmågorna? Det finns självklart ett flertal, men några kan förklaras med lite förenklad kemi. Ett protein är en grundläggande komponent, och en utav de främsta byggstenarna i alla levande organismer och har en rad viktiga funktioner. Precis som en art är specialiserad utefter sin nisch, är ett protein specialiserat till sin miljö. Men, då omgivande miljö förändras i form av pH, eller annan generell stress som får växtens fysiska beteende att avvika, kan det hända att proteinet går igenom en process så kallad ”denaturering”, där går proteinet ”energimässigt” vinst på att denatureras (förstöras), vilket förändrar aminosyrasekvensen och därav försvinner funktionen hos proteinet och organismen kan inte längre behålla sin levnadsstandard.

 

https://plantae.org/toxic-proteins/

https://www.aatbio.com/resources/faq-frequently-asked-questions/How-do-acids-and-bases-denature-a-protein

mag1 8942
Postad: 29 mar 09:41

Hej!

Du har inte beskrivit vad det är som du behöver hjälp med. Om du gör det blir det nog enklare att få hjälp.

aaaa1111 311
Postad: 29 mar 14:21
mag1 skrev:

Hej!

Du har inte beskrivit vad det är som du behöver hjälp med. Om du gör det blir det nog enklare att få hjälp.

Ville nog mest bara ha feedback på om det är något som kan förbättras :)

mag1 8942
Postad: 29 mar 17:18

Okej.

pH påverkar hela växten och dess celler. I slutändan påverkas proteinerna i cellen, och kan denaturera. Men innan det sker kommer växtens celler må riktigt dåligt, och t.o.m. dö. Din text beskriver detaljer (denaturering) innan du introducerat hur cellerna övergripande påverkas av pH. Påverkan på växten som sådan kan du även nämna. 

pH påverkar all kemi som sker i vatten, och cellernas kemi sker ju i vatten. Cellens mående påverkas bl.a. pH, och cellerna kommer göra sitt yttersta för att försöka kompensera när pH avviker från växtens optimala pH, för att cellen skall överleva/klara sig så bra som möjligt.

Du kan även sätta cellerna i ett större sammanhang, hela växten. Lite överkurs kanske men allla celler i växten behöver inte utsättas för ett lågt pH, men alla celler kommer påverkas av att en andel av cellernas funktion fallerar. Växten är ett större system av celler, som precis som våra kroppar samverkar. Organismen är beroende av att olika typer av celler tillgodoser olika behov.

aaaa1111 311
Postad: 31 mar 18:21
mag1 skrev:

Okej.

pH påverkar hela växten och dess celler. I slutändan påverkas proteinerna i cellen, och kan denaturera. Men innan det sker kommer växtens celler må riktigt dåligt, och t.o.m. dö. Din text beskriver detaljer (denaturering) innan du introducerat hur cellerna övergripande påverkas av pH. Påverkan på växten som sådan kan du även nämna. 

pH påverkar all kemi som sker i vatten, och cellernas kemi sker ju i vatten. Cellens mående påverkas bl.a. pH, och cellerna kommer göra sitt yttersta för att försöka kompensera när pH avviker från växtens optimala pH, för att cellen skall överleva/klara sig så bra som möjligt.

Du kan även sätta cellerna i ett större sammanhang, hela växten. Lite överkurs kanske men allla celler i växten behöver inte utsättas för ett lågt pH, men alla celler kommer påverkas av att en andel av cellernas funktion fallerar. Växten är ett större system av celler, som precis som våra kroppar samverkar. Organismen är beroende av att olika typer av celler tillgodoser olika behov.

Okej, tusen tack mag1!

Svara Avbryt
Close