1 svar
32 visningar
Splash.e 519
Postad: 7 sep 10:58 Redigerad: 7 sep 10:59

Laboration frukt och c-vitamin

Hej! 

Vi ska göra en labb med olika frukter där vi undersöker deras halt av c-vitamin. Hur går vi till väga? Vi tänker att vi ska göra en jodtitreringg men förstår inte riktigt vad som menas. Hur vet vi förhållandena och hur mycket vi ska tillsätta? 

 

vi har läst https://ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/laborationer-och-ovningar/analytisk-kemi/bestamning-av-c-vitaminhalten-med-jodometri.html men förstår inte hur vi ska tillämpa det till våra frukter/grönsaker. Vi tänker att vi använder oss av ca 100 g frukt/grönsak och vi ska använda kiwi, citron, paprika och tomat

mag1 Online 7947
Postad: 7 sep 11:33

Om ni skall skapa ett eget protokoll för laborationen är det bra för er själva att  beskriva t.ex. hur en titreringen går till, vad sker kemiskt? Ni har nog redan gjort syra/bas titreringar i kemin, och principen är densamma.

För förhållandena kanske ni kan hitta lite mer information på sidan du länkade till? Annars kan ni göra ett "för-försök", där ni provar ett antal koncentrationer, och kan komma fram till vilka mängder som ger ett utslag, men inte omvandlar allt (d.v.s. ni behöver hitta ett intervall där lagom mycket av t.ex. jod tillsätts).

Ofta är det en bra idé att skriva ner instruktionen med egna ord, för då märker man ofta vilka delar man förstår, och vilka som är oklara och kräver mer arbete.

Svara Avbryt
Close