1 svar
38 visningar
theak 1
Postad: 27 feb 23:44

Laboration-harmonisk svängning, serie och paralellkoppling

Hej!

Jag håller på med en labb om harmonioska svängningar. I labben ska man räkna ut en fjäderkonstant k genom att göra  om formeln F=k*delta l

Detta har jag gjort enligt denna  bild

Dock så finns det en fråga i rapporten som  lyder som följer; Undersök sedan fjäderkonstanten för två seriekopplade samt fyra seriekopplade fjädrar även för två respektive fyra parallellkopplade fjädrar. Belasta med högst 300 gram. 

Hur ska man  räkna på dessa när jag inte har några givna värrden? Jag använder mig av ett program för att utföra labben: https://phet.colorado.edu/sims/html/masses-and-springs/latest/masses-and-springs_en.html

I programmet kan man inte serie eller paralellkoppla och när jag frågade min lärare så fick jag detta som svar:

Vänligen kolla video: https://www.youtube.com/watch?v=PQmgJ-xE2V8&t=13s

Räkna ut k för fjäderkombinationer som seriekoppling och parallellkoppling (inte mät dessa).

Videon hon  länka ger inget direkt svar och  somsagt vet inte vad jag ska  använda för värden, hur gör jag?

JohanF 4356 – Moderator
Postad: 29 feb 22:32

Hej, och välkommen till Pluggakuten!

Uppgiften i rapporten är lite förvirrande, tycker jag. Som du skriver så verkar man inte kunna serie/parallellkoppla i  simulatorn, så det verkar varken gå att "undersöka", eller att "belasta med högst 300 g" dessa fjäderkombinationer med simulatorn. (men vi kanske har missat någon funktion i simulatorn, kanske finns ytterligare fönster att öppna...). Så du måste nog fråga din lärare en gång till. Hon verkar ha missuppfattat din fråga för hon svarar på något helt annat än du ville fråga om. Var så tydlig du kan, så förstår hon säkert.

 

Youtubelänken beskriver hur man beräknar "ersättningsfjäderkonstanten " vid seriekoppling samt paralellkoppling, men som du säger, om man inte har möjlighet att laborera med att serie-och paralellkoppla fjädrar med olika k så finns det heller inte så mycket att räkna på i laborationen.

Svara Avbryt
Close