3 svar
353 visningar
ebbahallen 24
Postad: 18 okt 2021 11:19

Laboration - Se kromosomer i lökrötter

Hej! Jag hade en labb där vi skulle se kromosomer i spetsarna på lökrötter. I vår squashpreparat såg vi inga kromosomer utan endast cellkärnor och dotterceller direkt efter en celldelning. När vi tittade i en annans grupp rötter såg vi två kromosomer komma ut ur en cellkärna. Varför såg vi i deras rötter men inte mina och vad är det som gör att de syns? Ska skriva slutsatsen och behöver lite hjälp. Detta har jag skrivit Hitills.

mag1 9161
Postad: 18 okt 2021 20:39
ebbahallen skrev:

Hej! Jag hade en labb där vi skulle se kromosomer i spetsarna på lökrötter. I vår squashpreparat såg vi inga kromosomer utan endast cellkärnor och dotterceller direkt efter en celldelning. När vi tittade i en annans grupp rötter såg vi två kromosomer komma ut ur en cellkärna. Varför såg vi i deras rötter men inte mina och vad är det som gör att de syns?

Det som gör att kromosomerna kan ses är att DNA kondenseras (=packas ihop) i en kompakt form. Denna packning bildar just kromosomer, genom DNAs dubbelhelix rullas upp runt proteiner (bl.a. histoner). Anledningen till att denna packning sker är att det är mycket enklare för cellen att separera ihop-packade täta kromosomer än den upprullade formen av DNA. Den upprullade formen av allt DNA i en enda cell uppskattas vara ca 2 meter långt, vilket skulle ge världens trassel och vara omöjligt att separera.

Men kondensationen av DNA till kromosomer sker endast när cellen skall dela sig, därför syns kromosomerna endast då. Under alla annan tid behöver stora delar av cellens DNA vara uppackat, så att cellen kan komma åt DNA och använda informationen till att bilda t.ex. proteinerna cellen behöver.

Det kan vara svårt att hitta celler där celldelning sker bland alla celler i preparatet. Om ni haft lite mer tid kanske ni kunnat leta vidare och hittat en eller ett fåtal celler som var på väg att dela sig. Jag vet inte om ett bättre mikroskop skulle kunna hjälpa er att hitta celler som delar sig, för ni kunde ju se kromosomer i den andra gruppens mikroskop.

 

Jag skulle nog inte använda ordet "squashpreparat" i en rapport om lökrötter, eftersom squash är en annan grönsak som det går att göra preparat av. Kanske "mosade lökrötter" istället, så minskar du risken för missförstånd.

ebbahallen 24
Postad: 21 okt 2021 07:47

Tack så mycket!

En fråga bara, bildas kromosomerna vid DNAs kondensering eller finns de inte redan där? Är det då de fördubblas? 

mag1 9161
Postad: 21 okt 2021 08:22 Redigerad: 21 okt 2021 08:23

Kromosomerna finns hela tiden, det är i dessa molekyler som DNA:t finns i. Kromosomerna finns i två olika tillstånd/former. En kondenserad form (som endast förekommer vid celldelningen och då kan ses med mikroskop), och en icke-kondenserad form (mer uppluckrad, som inte kan ses med mikroskop). Under största delen av cellens tid förekommer kromosomerna i den icke-kondenserade formen, där DNA är tillgängligt för att proteiner skall kunna bildas och DNA-replikeras (=kopieras).

Innan cellen delas replikeras cellens DNA, och då fördubblas antalet kromosomer (genom att en ny kopia av cellens ursprungliga kromosom bildas). Denna replikation kräver att DNA är icke-kondenserat (d.v.s uppluckrat) så att sekvensen i DNA kan läsas av och den nya kopian kan skapas. Så efter DNA-replikationen finns det en dubbel uppsättning av kromosomer, och detta DNA kondenseras sedan till den packade formen som du såg i den andra gruppens mikroskop.

Efter celldelningen luckras kromosomerna upp, och den icke-kondenserade formen av kromosomerna uppstår då i var och en av dottercellerna.

Svara Avbryt
Close