3 svar
52 visningar
Aysa 1414 – Avstängd
Postad: 14 nov 2017 20:03

lagarna

Tycker du att lagarna måste vara sträng i sverige?

Smutstvätt 22927 – Moderator
Postad: 15 nov 2017 05:17

Vad tycker du själv? 

Aysa 1414 – Avstängd
Postad: 15 nov 2017 17:01
Smutstvätt skrev :

Vad tycker du själv? 

ju, men det berorpå vilken lag men jag tycker ändå att lagarna för människor under 18 måste vara sträng för det är de som gör mesta brott i SVE. men straff för de är mycket mindre liksom bara varnar de eller bara de fick råd o sånt . så tcker jag att det måste vara sträng............

 

vad tycker ni.........

Smutstvätt 22927 – Moderator
Postad: 15 nov 2017 17:54

Ett argument för att ha stränga straff är att det verkar avskräckande. Om straffet för att snatta en chokladkaka från ens lokala ica är att man får handen avhuggen är det nog ganska få som inte kommer att betala för den där chokladkakan. Samtidigt måste ett straff stå i någon slags proportion till hur illa brottet är. Det vore löjligt att avrätta någon för att de snott ett par skor från en affär. 

När det kommer till grövre brott är dock frågan om straff fungerar avskräckande. De allra flesta skulle aldrig kunna tänka sig att knivhugga en annan människa, så vad spelar det då för roll om straffet är fem eller tio år i fängelse? Att ha avskräckande straff fungerar endast om det finns en relevant population som ens skulle kunna tänka sig att begå brottet i fråga från början. Huruvida dessa grupper finns kan jag inte svara på; då får du nog vända dig till BRÅ eller psykologiska studier.

En anledning till att straffen är lägre för omyndiga personer är att man vill undvika att dessa personer spenderar långa perioder i fängelse, och därmed riskerar att få kontakter med kriminella gäng.

Det är också värt att fråga vad man tänker att straffet ska göra. Om målet är förvaring måste straffen vara stränga, annars blir det inte mycket till förvaring, men de allra flesta personer som döms för brott kommer någon gång ut igen. Målet för alla personer som döms för brott är att de ska avtjäna sitt straff och sedan kunna återvända till samhället. Frågan är då om tiden i fråga gjort någon större skillnad. I vissa fall, framförallt vad det gäller personer som begår brott under påverkan av svåra psykiska sjukdomar, är det uppenbart att förvaring inte kommer att göra någonting åt problemet. I andra fall är det svårare att bedöma, men många gånger är det inte tiden i fängelse som gör att personer kommer ut på rätt sida av lagen, utan den beteendeterapi de får i fängelset. Det finns personer som, av olika anledningar, har bristande impulskontroll. De har en ökad risk för att hamna i fängelse för exempelvis misshandel, men där terapiprogram också visat en markant minskning i återfall. 

Sammanfattningsvis kan man väl säga att frågan är komplicerad och mångsidig. 

Svara Avbryt
Close