1 svar
120 visningar
Plugga7 50
Postad: 8 nov 2020 13:49

Lågkonjunktur

Hej!

Hur kan man motverka en lågkonjunktur? I min bok står det att man kan sänka reporäntan men förstår dock inte varför. Hur kan reporäntan lösa en lågkonjunktur och finns det andra lösningar? ( skulle man inte kunna sänka olika slags skatter som företag betalar för att företagen i sin tur ska ha råd att ha kvar sin verksamhet och inte varsla arbetare?)

 

Tack i förhand!

Teraeagle 13620 – Moderator
Postad: 8 nov 2020 14:05 Redigerad: 8 nov 2020 14:06

Reporäntan styr hur mycket det kostar för bankerna att låna av riksbanken, vilket i sin tur styr hur mycket det kostar för oss privatpersoner och företag att låna av bankerna. Om det är billigare att låna kommer vi att låna mer och dra upp efterfrågan på varor och tjänster, vilket motverkar lågkonjunkturen. Låg ränta gör också att man får lägre avkastning på sparkonton, vilket gör det mer lönsamt att konsumera sina pengar istället.

skulle man inte kunna sänka olika slags skatter som företag betalar för att företagen i sin tur ska ha råd att ha kvar sin verksamhet och inte varsla arbetare?

Jo, det kan man också göra. Ett lands ekonomi består av penningpolitik och finanspolitik. Penningpolitiken innefattar t.ex. reporäntan och hur mycket pengar som ska tryckas i sedelpressarna (vilket påverkar inflationen) och beslutas av riksbanken. Finanspolitiken styrs av politikerna i riksdag och regering. Politikerna kan inte styra reporäntan så de måste istället stimulera ekonomin genom att justera skatter och bidragsnivåer.

Svara Avbryt
Close