2 svar
352 visningar
allelof är nöjd med hjälpen
allelof 13 – Fd. Medlem
Postad: 3 jan 2020 13:41 Redigerad: 3 jan 2020 14:31

Lagras Glukos i kroppen som nedbrytningsprodukten stärkelse?

Sant eller falskt?


Tråden flyttad från Fler ämnen till Biologi 1. /Teraeagle, moderator

SeriousCephalopod 2692
Postad: 3 jan 2020 14:03

Inte i människokroppen.

Det är växters specialisering att lagra sin energi i formen av stärkelse. Komplexa djur tenderar att lagra energi i andra former såsom fett och protein vilka synstiseras till del från glukos/kolhydrater. Man kan också en rimlighetsnanalys. Var någonstans i kroppen skulle vi lagra stärkelse? 

Sedan är ordet nedbrytningsprodukt ett konstigt val då det är vad som bildas vid en nedbrytning. Är snarare glukos som är nedbrytningsprodukten av stärkelse (stärkelse kan brytas ned till glukos)

Människor lagrar inte stärkelse som energireserv men vi lagrar en annan, snarlik kolhydrat för samma syfte - glykogen.

Skillnaden mellan glykogen och stärkelse är att glykogen har en mer grenad struktur, medan stärkelse till större del sitter ihop i raka kedjor. Fördelen med glykogen är att det snabbt kan omvandlas till glukos eftersom enzymerna klipper av glukosenheterna vid lösa ändar, vilket det finns fler av i en grenad struktur.

Svara Avbryt
Close