14 svar
8881 visningar
Shironou97 51 – Fd. Medlem
Postad: 14 okt 2021 21:05

Läkarprogrammet, vilket universitet är bäst?

Hej!

Jag är snart klart med studierna och mitt meritvärde lägger på 22.20. Jag tänkte söka till läkarprogrammet är osäker vilket universitet jag bör välja som mitt första val. 
Jag frågade runt och de allra flesta som jag känner igen har sagt att Karolinska inte är ett bra val eftersom det är ganska traditionellt i sin undervisning, har inte bra handledning i praktiken och att programmet avslutas med ett prov som omfattar allt som togs med alla terminer. Om man utgår från  Shanghai ranking så är Uppsala det nästa bästa efter Karolinska. 
Frågan är vilket universitet är bättre då? vad bör jag titta på när jag väljer? ni som studerar eller studerat färdigt programmet, vilket universitet valde ni och varför?

Hondel 1364
Postad: 14 okt 2021 21:26

Generellt tror jag inte det är så bra att välja en skola efter hur den är rankad enligt någon internationell ranking. Jag har själv inte pluggat läkarprogrammet, men jag har svårt att tro att du blir en "dålig" läkare bara för att du väljer ett universitet som är sämre rankat. Jag skulle istället funderat på saker som: hur långt kan du tänka dig flytta, hur ser livet ut utanför studierna, hur är studierna på programmet upplagt? Jag vet att på Karolinska och Linköping kan man behöva genomföra sista åren av utbildningen på annan ort (typ Huddinge om man läser på Karolinska, typ Kalmar om man läser i Linköping). Det kan vara så på andra ställen också. Är det något som påverkar? 

Qetsiyah 6566 – Livehjälpare
Postad: 15 okt 2021 01:36 Redigerad: 15 okt 2021 01:36

My two cents rent allmänt, för jag går inte heller läkare själv:

  • Jag håller inte med Hondel, sånna rankingar litar jag på ger en bra indikation.
  • För läkarprogrammet i Karolinska ges prekliniska (år 1-2) i Solna campus men praktikplatserna är utdelade över Huddinge och Solna, inte bara Huddinge. (Även om så vore fallet skulle det inte vara ett stort problem eftersom KI har en pendelbuss mellan deras två campus som går ganska ofta). Angående logistik och studieort så ser jag på UU att "under termin 5-11 sker den kliniska undervisningen vid andra vårdcentraler och sjukhus i bland annat Dskilstuns, falun, avesta, gävle, västerås, hudiksvall, enköping, köping, visby eller nyköping. Du får gratis boende och resor." What the f?
  • Karolinska som universitet är helt klart ledande i Sverige vad gäller medicinsk forskning och ämnesmässig specialisering, så om den typen av miljö är viktig för dig så välj KI. Med "miljö" menar jag socialt med andra studenter att bokstavligen alla i din omgivning kommer läsa något medicinskt. De har också tillgång till väldigt breda lärarkompetenser.
  • Ifall du är intresserad av forskning ska jag tillägga att KIs närhet till scilifelab, SU KTH är bra. 
  • KIs studentliv är inte bra, och om du dessutom bor i stockholm (vilket jag gissar utifrån din fråga) från början kommer du inte få någon studentupplevelse alls. Uppsala däremot har jag hört har ett aktivt sektionsliv. 
Hondel 1364
Postad: 15 okt 2021 10:00

Rankingen är i princip bara baserad på forskning. Och det är klart, om man vill vara nära så bra forskning som möjligt kanske det kan vara lämpligt att utgå från den rankingen. Men om man istället ”nöjer” sig med att bli läkare och jobba i sjukvården tror jag det inte är någon idé. Om man i det läget ändå vill ha en siffra för att jämföra kan det ju vara bättre att titta på något som hur många av studenterna som klarar AT-provet, och där tycker jag det ser oerhört jämnt ut bland de svenska universiteten: https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/2021/01/20119.pdf

Så, om JAG skulle välja läkarutbildning skulle jag fundera på de praktiska sakerna (vill jag flytta (långt) hemifrån, hur är undervisning upplagd, vad finns det att göra utanför studierna osv)

Qetsiyah 6566 – Livehjälpare
Postad: 15 okt 2021 10:09

Ja, men nu menade jag rankingar generellt, vilket du också gjorde i ditt första inlägg. Angående just Shanghai ranking så rankar de forskning, ja, men självklart finns det andra listor som tar hänsyn till undervisning. 

Calle_K 2151
Postad: 15 okt 2021 10:47 Redigerad: 15 okt 2021 10:48

Vad gäller undervisningen i sig är den nog mer eller mindre densamma oavsett var du pluggar. Däremot har KI definitivt högre status än någon av de andra lärosätena i Sverige. Skulle därmed vilja hävda att KI ser lite bättre ut på CV:t och att det kan bli lättare att få bättre jobb utomlands. Sedan måste du tänka på allt runt omkring också precis som Hondel är inne på: Vill du flytta? Isf hur långt/Till vilken stad? Hur högt värdesätter du studentlivet? Utifrån min erfarenhet har Linköping bland de bästa studentliven i Sverige och är absolut ett alternativ man bör undersöka.

Slutsats:
- Utbildningen i sig håller ungefär samma klass oavsett lärosäte
- KI har högre status, ser således bättre ut på CV:t
- Fundera på vilka andra aspekter som är viktigast för dig (geografisk plats, studentliv, ev. inriktningar, etc). Detta kan avgöra vilket universitet som passar dig bäst

Notera att jag inte pluggar till Läkare och detta är bara min subjektiva åsikt

Bookworm 414
Postad: 15 okt 2021 15:28

T1:a på Karolinska här! Jag har inte så bra koll över övriga lärosäten, men jag kan berätta lite om hur det är här på Läkarprogrammet på KI och varför jag valde just KI.

Jag var precis i samma sits som du för ett år sedan. Jag hade hört från många att KI , Lund och Uppsala är de topp 3, men jag valde till slut KI på grund av dess höga status och placering i rankningar. Det är internationellt välkänt, vilket ger goda möjligheter för arbete utomlands. Egentligen är alla Sveriges läkarprogram uppskattade utomlands, men KI är alltså topp 1 i Sverige. Jag är också mycket intresserad över forskning (vill blanda mellan att arbeta som läkare i sjukhus och forska) och KI tillhör de medicinska universitet i världen som utför mest forskning, så det finns många goda möjligheter till att forska där både under sin studietid och efter.

Du har säkert läst många fler för- och nackdelar med varje lärosäte, så jag berättar lite mer om hur det faktiskt är att vara där och hur plugget går till:

Jag läser just nu första kursen som heter Basvetenskap 1. Den är indelad i olika sk moduler. En modul för t.ex. nervsystemet och endokrina systemet och en annan för kroppens anatomi samt fysiologi ang. cirkulationssystemet bla. För varje modul har man föreläsningar på campus och/eller inspelade genomgångar att titta på hemma eller vart man vill under schemalagt tid. Värt att nämna är att KI lägger stor vikt på TBL (team-based learning) och man tilldelas en grupp med ca 6 personer per termin.

Nåväl, efter att man har gått igenom all teori för en modul får man arbeta med övningar först individuellt och sedan med sin TBL-grupp för att dela med sig av sina kunskaper osv, dvs kollegialt lärande. Man diskuterar också övningar i helklass som ett seminarie där alla grupper får chans att diskutera med varandra och föreläsarna. Dessa är väldigt givande, och många frågor som vi arbetar med baseras på verklighetsliknande situationer (dvs patientfall där t.ex. en 56-årig kvinna kommer in med andfåddhet och så ska man resonera utifrån det man har lärt sig varför det är så)

Gällande studentliv, så skulle jag inte säga att den är lika utdöd som många påstår den att vara. Vi har en medicinsk förening som arrangerar flera sittningar och varje fredag har man pubfredag i föreningens byggnad på campus. Det finns också många utskott i föreningen som man kan gå med i. Själv är jag inte så himla förtjust i att ha ett utbrett socialt liv med festande varje dag/helg, så jag skulle säga att studentlivet här räcker gott och väl. Dock vet jag inte om hur du själv vill ha det. Studentliv finns här, men är mycket mer aktiv i Lund och Uppsala. Är studentliv din nr. 1 prioritering skulle jag kanske säga att du kan titta på Lund och Uppsala först.

Jag vet inte riktigt vad mer jag ska skriva, men du får gärna fråga mer så kan jag svara så gott jag kan. Som sagt, jag går fortfarande på termin 1, så jag har bara koll på vad jag har fått gå igenom hittills, dvs jag kan inte svara så bra på frågor angående kliniska terminerna.

Lycka till med ditt val :)

Qetsiyah 6566 – Livehjälpare
Postad: 15 okt 2021 17:33 Redigerad: 15 okt 2021 17:36

Vad roligt att du börjat på läkare (och bytt till en passamde profilbild!)! Hoppas du tycker det är kul och att allt går bra i fortsättningen.

Ibland hyr sektioner i KTH medicinska föreningen, det är väldigt rymligt och fräscht och jag gillar att det finns dörrar ut i stora sittningssalen så att man kan få andas emellanåt. Jag minns däremot första gången jag var där, hade väldiga problem att hitta byggnaden och blev nästan sen till en sittning haha.

Bookworm 414
Postad: 15 okt 2021 18:39
Qetsiyah skrev:

Vad roligt att du börjat på läkare (och bytt till en passamde profilbild!)! Hoppas du tycker det är kul och att allt går bra i fortsättningen.

Ibland hyr sektioner i KTH medicinska föreningen, det är väldigt rymligt och fräscht och jag gillar att det finns dörrar ut i stora sittningssalen så att man kan få andas emellanåt. Jag minns däremot första gången jag var där, hade väldiga problem att hitta byggnaden och blev nästan sen till en sittning haha.

Tack för de vänliga orden :D

Vad kul att du har varit på campus. Ja, campus Solna är lite för stort och förvirrande för mig med. Men det är tur att första terminen är koncentrerad till Berzeliuslaboratoriet. Får nog sitta och plugga in campus-kartan snart om jag ska klara mig under de övriga terminerna :)

Shironou97 51 – Fd. Medlem
Postad: 15 okt 2021 21:47

Tack för alla svar! 
Jag bor i Sundsvall så jag kommer att flytta oavsett vart söker jag.
Vad gällande studentliv så är jag ganska introvert så det spelar inte särskilt stort roll för mig. 

Shironou97 51 – Fd. Medlem
Postad: 15 okt 2021 21:48
Qetsiyah skrev:

My two cents rent allmänt, för jag går inte heller läkare själv:

  • Jag håller inte med Hondel, sånna rankingar litar jag på ger en bra indikation.
  • För läkarprogrammet i Karolinska ges prekliniska (år 1-2) i Solna campus men praktikplatserna är utdelade över Huddinge och Solna, inte bara Huddinge. (Även om så vore fallet skulle det inte vara ett stort problem eftersom KI har en pendelbuss mellan deras två campus som går ganska ofta). Angående logistik och studieort så ser jag på UU att "under termin 5-11 sker den kliniska undervisningen vid andra vårdcentraler och sjukhus i bland annat Dskilstuns, falun, avesta, gävle, västerås, hudiksvall, enköping, köping, visby eller nyköping. Du får gratis boende och resor." What the f?
  • Karolinska som universitet är helt klart ledande i Sverige vad gäller medicinsk forskning och ämnesmässig specialisering, så om den typen av miljö är viktig för dig så välj KI. Med "miljö" menar jag socialt med andra studenter att bokstavligen alla i din omgivning kommer läsa något medicinskt. De har också tillgång till väldigt breda lärarkompetenser.
  • Ifall du är intresserad av forskning ska jag tillägga att KIs närhet till scilifelab, SU KTH är bra. 
  • KIs studentliv är inte bra, och om du dessutom bor i stockholm (vilket jag gissar utifrån din fråga) från början kommer du inte få någon studentupplevelse alls. Uppsala däremot har jag hört har ett aktivt sektionsliv. 

"Du får gratis boende och resor" skulle du kunna utveckla ytterligare? :D

Shironou97 51 – Fd. Medlem
Postad: 15 okt 2021 21:52
Bookworm skrev:

T1:a på Karolinska här! Jag har inte så bra koll över övriga lärosäten, men jag kan berätta lite om hur det är här på Läkarprogrammet på KI och varför jag valde just KI.

Jag var precis i samma sits som du för ett år sedan. Jag hade hört från många att KI , Lund och Uppsala är de topp 3, men jag valde till slut KI på grund av dess höga status och placering i rankningar. Det är internationellt välkänt, vilket ger goda möjligheter för arbete utomlands. Egentligen är alla Sveriges läkarprogram uppskattade utomlands, men KI är alltså topp 1 i Sverige. Jag är också mycket intresserad över forskning (vill blanda mellan att arbeta som läkare i sjukhus och forska) och KI tillhör de medicinska universitet i världen som utför mest forskning, så det finns många goda möjligheter till att forska där både under sin studietid och efter.

Du har säkert läst många fler för- och nackdelar med varje lärosäte, så jag berättar lite mer om hur det faktiskt är att vara där och hur plugget går till:

Jag läser just nu första kursen som heter Basvetenskap 1. Den är indelad i olika sk moduler. En modul för t.ex. nervsystemet och endokrina systemet och en annan för kroppens anatomi samt fysiologi ang. cirkulationssystemet bla. För varje modul har man föreläsningar på campus och/eller inspelade genomgångar att titta på hemma eller vart man vill under schemalagt tid. Värt att nämna är att KI lägger stor vikt på TBL (team-based learning) och man tilldelas en grupp med ca 6 personer per termin.

Nåväl, efter att man har gått igenom all teori för en modul får man arbeta med övningar först individuellt och sedan med sin TBL-grupp för att dela med sig av sina kunskaper osv, dvs kollegialt lärande. Man diskuterar också övningar i helklass som ett seminarie där alla grupper får chans att diskutera med varandra och föreläsarna. Dessa är väldigt givande, och många frågor som vi arbetar med baseras på verklighetsliknande situationer (dvs patientfall där t.ex. en 56-årig kvinna kommer in med andfåddhet och så ska man resonera utifrån det man har lärt sig varför det är så)

Gällande studentliv, så skulle jag inte säga att den är lika utdöd som många påstår den att vara. Vi har en medicinsk förening som arrangerar flera sittningar och varje fredag har man pubfredag i föreningens byggnad på campus. Det finns också många utskott i föreningen som man kan gå med i. Själv är jag inte så himla förtjust i att ha ett utbrett socialt liv med festande varje dag/helg, så jag skulle säga att studentlivet här räcker gott och väl. Dock vet jag inte om hur du själv vill ha det. Studentliv finns här, men är mycket mer aktiv i Lund och Uppsala. Är studentliv din nr. 1 prioritering skulle jag kanske säga att du kan titta på Lund och Uppsala först.

Jag vet inte riktigt vad mer jag ska skriva, men du får gärna fråga mer så kan jag svara så gott jag kan. Som sagt, jag går fortfarande på termin 1, så jag har bara koll på vad jag har fått gå igenom hittills, dvs jag kan inte svara så bra på frågor angående kliniska terminerna.

Lycka till med ditt val :)

Tack! 
Jag tycker att ett sånt studentliv är mer än tillräckligt för mig :D 
Jag tänkte fråga hur är det med klinisk undervisningen? Är det helt självberoende eller omfattar det också föreläsningar och seminarie?
Hur är det med bostad då? är det svårt för studenter att hitta bostad?

Qetsiyah 6566 – Livehjälpare
Postad: 16 okt 2021 10:45

Jag kopierade bara från UUs hemsida, det de menar är att om du blir tilldelad ett sjukhus utanför Uppsala så bjuder UU på boende och resa dit.

Bookworm 414
Postad: 16 okt 2021 14:22
Shironou97 skrev:
Bookworm skrev:

T1:a på Karolinska här! Jag har inte så bra koll över övriga lärosäten, men jag kan berätta lite om hur det är här på Läkarprogrammet på KI och varför jag valde just KI.

Jag var precis i samma sits som du för ett år sedan. Jag hade hört från många att KI , Lund och Uppsala är de topp 3, men jag valde till slut KI på grund av dess höga status och placering i rankningar. Det är internationellt välkänt, vilket ger goda möjligheter för arbete utomlands. Egentligen är alla Sveriges läkarprogram uppskattade utomlands, men KI är alltså topp 1 i Sverige. Jag är också mycket intresserad över forskning (vill blanda mellan att arbeta som läkare i sjukhus och forska) och KI tillhör de medicinska universitet i världen som utför mest forskning, så det finns många goda möjligheter till att forska där både under sin studietid och efter.

Du har säkert läst många fler för- och nackdelar med varje lärosäte, så jag berättar lite mer om hur det faktiskt är att vara där och hur plugget går till:

Jag läser just nu första kursen som heter Basvetenskap 1. Den är indelad i olika sk moduler. En modul för t.ex. nervsystemet och endokrina systemet och en annan för kroppens anatomi samt fysiologi ang. cirkulationssystemet bla. För varje modul har man föreläsningar på campus och/eller inspelade genomgångar att titta på hemma eller vart man vill under schemalagt tid. Värt att nämna är att KI lägger stor vikt på TBL (team-based learning) och man tilldelas en grupp med ca 6 personer per termin.

Nåväl, efter att man har gått igenom all teori för en modul får man arbeta med övningar först individuellt och sedan med sin TBL-grupp för att dela med sig av sina kunskaper osv, dvs kollegialt lärande. Man diskuterar också övningar i helklass som ett seminarie där alla grupper får chans att diskutera med varandra och föreläsarna. Dessa är väldigt givande, och många frågor som vi arbetar med baseras på verklighetsliknande situationer (dvs patientfall där t.ex. en 56-årig kvinna kommer in med andfåddhet och så ska man resonera utifrån det man har lärt sig varför det är så)

Gällande studentliv, så skulle jag inte säga att den är lika utdöd som många påstår den att vara. Vi har en medicinsk förening som arrangerar flera sittningar och varje fredag har man pubfredag i föreningens byggnad på campus. Det finns också många utskott i föreningen som man kan gå med i. Själv är jag inte så himla förtjust i att ha ett utbrett socialt liv med festande varje dag/helg, så jag skulle säga att studentlivet här räcker gott och väl. Dock vet jag inte om hur du själv vill ha det. Studentliv finns här, men är mycket mer aktiv i Lund och Uppsala. Är studentliv din nr. 1 prioritering skulle jag kanske säga att du kan titta på Lund och Uppsala först.

Jag vet inte riktigt vad mer jag ska skriva, men du får gärna fråga mer så kan jag svara så gott jag kan. Som sagt, jag går fortfarande på termin 1, så jag har bara koll på vad jag har fått gå igenom hittills, dvs jag kan inte svara så bra på frågor angående kliniska terminerna.

Lycka till med ditt val :)

Tack! 
Jag tycker att ett sånt studentliv är mer än tillräckligt för mig :D 
Jag tänkte fråga hur är det med klinisk undervisningen? Är det helt självberoende eller omfattar det också föreläsningar och seminarie?
Hur är det med bostad då? är det svårt för studenter att hitta bostad?

Gällande klinisk undervisning så är det lite half-half. Man har ju så klart föreläsningar där man får lära sig om hur ett läkar-patient-möte går till (vi har redan haft sådana, och kommer ha mer), och då går man igenom vad patientcentrering är, vad läkarens ansvar är under samtalet och hur samtalet ska gå till helt enkelt. Sedan har man också "Undersökningslaboratorium" där man fick lära sig t.ex. hur man gör en diagnos och använder stetoskop. Och självklart kommer sedan själva det kliniska. Det jag har berättat hittills gäller termin 1 (vet inte hur övriga terminerna går till). Vi ska t.ex. placeras i vårdcentral under november (under bara 2 dagar), och då ska vi mest sitta bredvid vår handledare i vårdcentralen och se på hur det går till när hen träffar patienter. Vi ska även öva på att själva samtala med en patient (så det är inte bara att sitta och göra ingenting under dessa två dagar).

Under senare terminer blir det kliniska dock mer intressant och man får placeras i sjukhus

Det är ganska svårt att hitta studentbostad på en sekund, särskilt i år, men är man en duktig letare så kan man hitta. Det är svårt att få bostad via SSSB på direkten, men samlar man på sig köpoäng så går det bra. Det är inte lika svårt om man letar andrahand via t.ex. Blocket. Många i vår klass hyr andrahand eller är inneboende hos någon tills man lyckas få en studentbostad. 

xpowerx5005 1 – Fd. Medlem
Postad: 18 okt 2021 18:24

Flera av de svenska läkarprogrammen har regionaliserats vilket innebär att klasserna delas upp mellan flera undervisningsorter efter några terminer. Undervisningsorterna täcker de sjukvårdsområden som de respektive universitetssjukhusen försörjer. Det sker också tillfällig verksamhetsförlagd utbildning (VFU) under kortare tider på ett stort antal mindre orter. På KI placeras man dock i vissa sjukhus spridda inom Stockholmsområdet.

Svara
Close