3 svar
26 visningar
Themuslim7 är nöjd med hjälpen
Themuslim7 8
Postad: 6 dec 2021 23:09

Ländernas sätt att bli rika

För att ett land ska bli rikt krävs en mängd olika faktorer. En av de är att exportera och importera varor och annat med andra länder. (När man säljer varor får landet pengar) Det jag undrar är hur det är möjligt för att land att bli rikt utan att göra affärer med omvärlden? 

Att köpa och sälja är ett sätt men för att gå vinst måste man ju sälja för ett högre pris än vad som köptes. Kommer detta inte leda till en spiral där priserna bara blir högre och högre?

Tack på förhand!

Smutstvätt 18850 – Moderator
Postad: 7 dec 2021 08:37 Redigerad: 7 dec 2021 08:52

Att priserna ökar utan att värdet ökar kallas inflation, och det är absolut ett problem (men har också vissa fördelar). Däremot kan värdet öka utan att extra naturresurser adderas.

Låt oss säga att vi har varsitt litet land med en gemensam valuta. I ditt land finns det mycket silver, och därför satsar du på att utvinna silver och sälja till andra länder. Mitt land har inga egna naturresurser, och jag har därför satsat på att importera billiga råvaror som mitt lands befolkning kan arbeta med och sedan sälja. 

Mitt land köper silver av dig, och sedan har jag en liten guldsmedja där mitt land tillverkar silversmycken. Vanligtvis är det en del svinn, men tack vare att min guldsmedja är magisk har den 0% svinn - allt silver som kommer in används och säljs som smycken. När min guldsmedja har tillverkat en silverring av ditt silver, säljer vi den till dig mycket dyrare än vi köpte silvret. Eftersom ditt land fokuserar på gruvnäring finns det ingen guldsmed, och därför importerar ditt land smycken från mitt land. 

Om vi tittar på priset per gram silver har priset ökat kraftigt, men det är för att jag tycker att min guldsmed har adderat värde till silvret. Det som var en klump när jag köpte det har nu blivit ett vackert smycke. Om du håller med kanske du köper smycket, annars får jag sälja det till någon annan (kanske är Teraeagle, vars land satsat helhjärtat på böcker, intresserad av att köpa mina smycken, annars får jag acceptera att smycken var en felsatsning). 

På så vis kan vi öka värdet utan att lägga till naturresurser. :) Detta kan även göras inom ett land, där olika företag och privatpersoner adderar värde till olika material, genom att arbeta med dem. 

Themuslim7 8
Postad: 7 dec 2021 12:13

Då förstår jag, Tack!

Smutstvätt 18850 – Moderator
Postad: 7 dec 2021 12:21

Vad bra, varsågod! :)

Svara Avbryt
Close