6 svar
147 visningar
GBwolf 3
Postad: 14 jun 10:02

Lärare sänkte betyg trots betygssamtal med högre betyg - avgörande för antagning

Hej!

Min lärare i naturvetenskaplig specialisering (marinekologi för mig) sa muntligt till mig att jag skulle få ett A i kursen efter ett kompletteringstillfälle. Nu i efterhand när betygen sattes, har hon sänkt mig till ett B.

Jag har först kontaktat SYV och sedan även henne där hon ännu en gång sa muntligt att hon skulle rätta till felet men sedan skrev hon att det blev ett B. 

Detta är avgörande för min antagningsmöjlighet då jag utan detta A är istället för ca 0.11 ifrån förra årets antagning, ca 0,02 ifrån med det ändrade betyget. Uppgifterna kan ändras till och med den 20:e juni och jag undrar vad jag kan göra? 

Har jag inget val än att göra komvux nu? 

Tack för svar

-Susi

Välkommen till Pluggakuten! Har du pratat med din lärare? Om inte, bör det vara det första steget. Om du har pratat med henne, vad sa hon? 

GBwolf 3
Postad: 14 jun 10:22

Jag pratade med henne muntligt, och då sa hon att hon skulle kolla på det och sätta rätt betyg. Idag kontaktade hon mig och den exakta konversationen såg ut såhär: 

Lärare: ”Betyget är ett B. Ha det fint och lycka till! Hoppas att vi ses i framtiden och att du hör av dig och berättar hur det blev

Jag: ”Tack [lärare] att du kollade upp mitt betyg. Får jag fråga vad som ändrade mitt betyg till B. Var det gymnasiearbetet?”

Lärare: ”Gymnasiearbetet skulle ha kunnat vägt över till ett A, men gjorde inte det.”

Jag: ”Jag förstår. Förlåt att jag frågar - betyg är nämligen lite avgörande för mig. Så det var inte så att den kompletterande planschen om laxen höjde mitt betyg utan att jag också behövde ha ett A-nivå-gymnasiearbete?” 

Förklaring: hon hade sagt till klassen att de som inte fick betyget de ville ha kunde höja sig med ett kompletteringsprov. Till mig och en annan klasskamrat sa hon att vi inte behövde göra omprovet men att vi i stället kunde göra om och förbättra en plansch (en uppgift vi tidigare hade fått) för att höja oss till A. Vid betygssamtal sa hon att jag hade fått ett A men nu skrev hon att jag fick ett B. 

Hmmm, knepigt! Jag är nyfiken på vad hon svarar på din fråga om planschen, antar att hon inte svarat än? I så fall behöver du nog vänta på det. 

Lärare är i regel suveräna i sin betygsättning. Men den goda nyheten är att antagningspoängen till olika utbildningar ofta varierar från år till år, så det är inte säkert att du behöver A:et i den kursen för att komma in. :)

GBwolf 3
Postad: 14 jun 10:54 Redigerad: 14 jun 11:40

Ja, hon har inte svarat ännu. Hon bör ju ha A:et någonstans på sina papper om hon har glömt bort. 

Hon har muntligt gett mig A som slutbetyg och sagt till hela klassen att gymnasiearbetet endast kan höja ens betyg. Jag ska nog vänta på lärarens svar och fråga min klasskompis hur det gick för honom. 

Gör det!

verkar som att du beat around the bush i den där chatt-konversationen, har du direkt skrivit till henne att hon inte gjort något hon lovat?

Svara Avbryt
Close