2 svar
105 visningar
tjenatjena 38
Postad: 7 okt 2019

läs gärna mitt debattinlägg och säg vad ni tycker

detta är mitt debattinlägg. åk9

Debattinlägg sömnbrist hos tonåringar

  Sömnbrist hos tonåringar har vart ett problem sen lång tid tillbaka det är nog för att i puberteten så förskjuts dygnsrytmen vilket gör att tonåringar blir piggare senare på kvällen, många tonåringar är klarvakna vid midnatt vilket orsakar att de har svårt att gå upp på morgonen och koncentrera sig på lektionen. Enligt Hans Medjé överläkare för både barn och ungdomspsykiatriska så orsakas sömnbrist för barn och tonåringar försämrad inlärningsförmåga, brist på sömn kan också leda till andra negativa hälsoeffekter som tex ökad risk för övervikt och ökad risk för hjärt-och-kärlsjukdomar och mycket mer. Från artikeln ”ungas sömn ofta en fråga om livsstil men inte alltid

Många glömmer bort hur viktigt sömnen är när de är framför datorn , mobilen , tv. Om man inte sover tillräckligt kommer det visas på hur man mår och beter sig. Skolesultaten påverkas också negativt , En hjärna som inte är utsövd kan inte jobba lika bra , om den inte fått sin 9-11 timmars sömn.

Enligt utbildningsforskaren Hans Teke i artikeln ” forskare:låt tonåringar sova längre” så behöver tonåringar extra mycket sömn för att kroppen ska fungera som den ska men studier visar att ungdomar  sover för lite, vilket orsakar ökad risk för psykisk ohälsa och kan också påverka skolresultaten negativt.

Tänk om varje skola skulle börja klockan 9 varje dag, fördelar med det är att fler elever kommer i tid, rektorn hinner ringa in vikarier och eleverna kommer till skolan piggare och gladare.

Forskning visar att både elevernas skolresultat och hälsa skulle kunna förbättras med sovmorgon, Det finns ju också såklart nackdelar, tillexempel att man behöver sluta senare. 

Tonåringar har oftast en annan dygnsrytm. Det händer väldigt mycket i kroppen då, många studier visar på att tonåringar överlag mår bäst av at sova längre på morgonen säger John Axelsson, sömnforskare vid Stockholm universitet i artikeln ”sömnbrist förstör studierna”

Varför har inte alla skolor sovmorgon? Om det finns studier på studier som visar på att tonåringar mår bäst av att sova längre och tonåringar har en annan dygnsrytm p g a puberteten som gör att vår dygnsrytm förskjuts, så tonåringar blir piggare senare på kvällen.

Om varje skola skulle införa sovmorgon så skulle elever prestera bättre och må överlag bättre. År 2013 deltog 9000 elever i ett forskningsprojekt på university of minnesota som visade att både studieresultat och välmående ökade när de började, och slutade 50 minuter senare skriver SVT nyheter ”trötta tonåringar presterar bättre med sovmorgon”

”-En timmes rörelse utomhus som tai chai eller liknande borde finnas på alla skolor, dels skulle det väcka upp eleverna och dels skulle dagsljuset göra att deras dygnsrytm påverkades så att de blev mer morgonmänniskor” säger axelsson i artikeln ”sömnbrist för studierna”
 

Affe Jkpg 5595
Postad: 7 okt 2019

Du använder kommatecken, när det borde vara punkt. Ibland saknas det kommatecken.  

tjenatjena 38
Postad: 8 okt 2019

okej kommer ändra på det. finns det något annat jag ska ändra på (:

Svara Avbryt
Close