1 svar
111 visningar
daria 110
Postad: 12 nov 2018

läslogg - Åk 7

De här är instruktionerna vi fick:

Frågor att svara på varje vecka:

Vilka sidor har du läst?
Vad har hänt i berättelsen sedan sist? (sammanfatta)
Skriv ned ett citat ur det som du läst under veckan. Berätta varför du valde det; vad gör citatet speciellt? Vad får det dig att känna?
Skriv ner alla nya eller svårstavade ord som du stöter på i texten. Ta reda på vad orden betyder.
Välj en av frågorna nedanför som du skriver om. Variera gärna vilken fråga du väljer under olika veckor.

Berätta om någon ny karaktär du har mött sedan förra gången du skrev.
Berätta om någon karaktär sedan tidigare; vad har hen gjort i berättelsen, har hen förändrats eller utvecklats? Finns det något särskilt du reagerat på?
Händer något som påminner dig om andra berättelser eller kanske något som hänt/händer i världen på riktigt?
Är det något du funderar över med handlingen? Har du andra tankar som du vill få fram? Då är det en bra idé att skriva dem här.

 

Lälsogg 1

21/10/2018

I sidorna 1 - 52 får man läsa om hur en pojke med namnet David Case försöker fly från sitt öde på grund av rädslan av smärta. David Case ifrågasätter aldrig sin vanliga förortsliv - tills en dag, ett möte med döden  där det lilla barnet Charlie letar efter nöjen i sin storebrors rum när en svart fågel flyger förbi och föreslår att barnet kan också flyga. Pojken är nästan utanför fönsterkanten innan hans bror märker vad som händer och springer till hans räddning. En nära miss. Men David är inte översvämmad med känslor av lättnad att katastrofen har undviks. Plötsligt ser han katastrofer överallt, tragedier, mänsklighetens förstörelse, blodsutgjutelser och den riktiga källan till hans farhåga är möjlig smärta för sig själv.


Situationen kapitulerar honom till rädsla. I försök att fly byter han identitet till Justin Case. Han är inte den dystra lilla pojken han var förut utan den coola och oslagbara Justin Case. Med hjälp av den mystiska Agnes Bee återuppväcker han sitt utseende i hopp om att bli oigenkännlig för ödet och räddad från sin egen dom. I de senaste kapitlarna får man läsa äventyret om hur Justin Case och sin imaginära hund kämpar för att behålla sin nya bild och framförallt att överleva i en värld där ödets vridningar väntar på honom runt varje hörn.


Boken innehåller många intressanta citat och meningar en av dem tycker mycket om är:

“Ödet försöker döda mig. Jag längtar efter min hund. Vad ska en läkare säga om det? Du är inte sjuk, du är bara helt knäpp i skallen? Antingen låser de in mig eller säger åt mig att jag ska skärpa mig och ingen kommer ändå tro på sanningen.”


Jag valde just detta citat eftersom jag tycker att den är väldigt intressant och innehåller en viktig mening bakom den. Jag tycker att detta citat visar att smärtan vi känner på insidan är värre än fysisk smärta. Ingen kommer tro honom eftersom de ser inte smärtan han känner, förstår inte den.


Boken är skriven i en väldigt varierad språk med många beskrivande ord. Medans jag läste hittade jag ord som:

Dunkel = halvmörker, skumt och otydligt
Kungörelse = meddelande eller anslag
Åtråvärd = som många vill ha, begärlig
Sjabbig = ovårdad, smutsig
Vrede = ilska, förbittring eller raseri

Denna händelse om Justin Case påminner mig mycket om rädslan för sårbarhet vilket är förmodligen en av de vanligaste rädslorna för alla. Smärta kan innebära olika saker för olika människor som till exempel den ensamma smärtan av slutet av en relation, skadorna lidit av en olycka och den paranoia att manipuleras av en annan utan att man själv visste det. Oavsett skillnaden av betydelser för olika personer så reagerar nästan alla på samma sätt. Vi stänger in oss och försöker undvika att få känna smärta återigen.


Som ett exempel på David Case efter han räddade sin lillebror två sekunder innan hans död. Två sekunder. Bara två sekunder som skiljde mellan den vanliga vardagslivet och den totala katastrofen. Han fastnade i frasen “Tänk om?”. Dess tyngd lindade sig runt han och drog ner honom, förändrade han helt. Han bestämmer sig att byta namn, byta identitet. Justin Case skulle inte finnas med i socialtjänstens register, i folkbokföringen, han skulle inte finnas med i de onda planerna av mänsklighetens framtid. Inget ont kunde ske till Justin, för han fanns inte.

Det här är vad jag har skrivit. jag skulle gärna uppskatta kritik om vad jag kan tilläga eller ta bort. dessutom behöver jag lite hjälp med att komma på vad jag ska skriva om citatet och hur jag kan göra så att styckerna kan vara lite mer kopplade. Uppskatar all hjälp.

tack :)

Laguna Online 5099
Postad: 12 nov 2018

Den här synpunkten kanske inte är relevant i sammanhanget, men jag tycker svenskan i berättelsen är väldigt dålig. Vad är det för bok?

Svara Avbryt
Close