4 svar
62 visningar
Sabotskij83 108
Postad: 12 jan 2019 Redigerad: 12 jan 2019

Lenz lag i Faradays ekvation

Jag hade en fundering om Lenz lag och hur den representeras i Faradays ekvation.

e=-N·Φt

Om flödet i en spole ökar genom att ett yttre magnetiskt fält närmar sig så kommer alltid Φ att vara ett positivt tal, och den inducerade spänningen blir alltid ett negativt tal till följd av att Lenz lag inkluderas i ekvationen. Men om man ändrar polariteten på det yttre magnetfältet så kommer den inducerade strömmen att byta riktning i spolen, men ekvationen ger fortfarande ett negativt svar eftersom det fortfarande är ett ökande flöde i spolen, förutsatt att magnetfältet närmar sig spolen. Så vad säger ekvationen om den inducerade strömmens riktning? Vilken betydelse har det för verkligheten hur vida ekvationen ger ett negativt eller positivt svar?

Affe Jkpg 4630
Postad: 12 jan 2019

Skillnaden mellan Lenz och Faraday's sätt att resonera kan man läsa om här:

https://www.kth.se/social/files/551127caf276547445936afc/induktion.pdf

Sabotskij83 108
Postad: 12 jan 2019 Redigerad: 12 jan 2019
Affe Jkpg skrev:

Skillnaden mellan Lenz och Faraday's sätt att resonera kan man läsa om här:

https://www.kth.se/social/files/551127caf276547445936afc/induktion.pdf

 Förslag på sida att läsa?

Jag är med på att Lenz lag säger att den inducerade strömmen kommer ha sådan riktning att det resulterande magnetfältet motverkar ändringen av flödet i spolen... spolen gillar inte förändring. Vilken riktning det sedan är kan man ju ta reda på med hjälp av högerhanden, precis som det står. Det jag inte förstår är vad minustecknet i ekvationen egentligen betyder i och med att strömmens riktning beror på polariteten av det yttre fältet lika mycket som i vilken riktning det rör sig relativt spolen.

T.ex. om fältet närmar sig från vänster med nordpolen mot spolen så ger spänningsmätaren ett "positivt" utslag, och ekvationen skulle ge ett "negativt" svar. Gör man samma procedur men vänder magneten så den närmar sig med sydpolen mot spolen ger spänningsmätaren ett "negativt" utslag, och ekvationen ger fortfarande "negativt" svar, eftersom delta B ökar i båda fallen.

Affe Jkpg 4630
Postad: 12 jan 2019

Φ=B*A......ΔΦΔt=ΔBΔt*A

När B ökar (noll till positiv) är dess derivata positiv och när B minskar (noll till negativ) är dess derivata negativ. Tecken-definitionen på riktningen hos det magnetiska fältet (B), ger tecknet du tycks sakna.

Albiki 3943
Postad: 12 jan 2019

Hej!

  1. Om det omgivande magnetiska flödet genom spolen ökar kraftigt så är derivatan Φt\frac{\partial \Phi}{\partial t} ett stort positivt tal.
  2. I spolen bildas då en stor elektromotorisk kraft som sätter spolens elektroner i rörelse och skapar ett starkt magnetfält som har motsatt riktning mot det omgivande magnetfältet. (Magnetfält är vektorer och vektorer har storlek och riktning.)
Svara Avbryt
Close