1 svar
33 visningar
KlmJan är nöjd med hjälpen
KlmJan Online 112
Postad: 3 apr 18:41 Redigerad: 3 apr 18:42

Leopold II och Kongo

Hej!
Jag undrar om Leopold II personliga ägande av kongo gjorde att det inte fanns några lagar alls som han var tvungen att följa eller förhålla sig till. Jag är fullt medveten om att han ägde kongo personligen och att han själv bestämde regler osv för folket i kongo, men eftersom att den belgiska staten inte var inblandad i ägandet av kongo, var Leopold tvungen att följa några lagar över huvud taget? Det var ju inte förrän den belgiska staten tog makten ifrån Leopold, på så vis fanns det lite bättre lagar att följa. För vad jag har för mig så fanns det fortfarande någon typ av regering/riksdag (?) . 

Å andra sidan: Borde inte Leopold fortfarande haft någon typ av inflytande över kongo när ben belgiska staten tog över?

Låter lite förvirrande men jag är tacksam för all hjälp!

Teraeagle Online 20207 – Moderator
Postad: 5 apr 19:40 Redigerad: 5 apr 19:41

Det är svårt att hitta någon information om detta. Det verkar i praktiken ha varit ett slags rasistiskt regelverk där de flesta ”lagarna” gick ut på att begränsa kongolesernas rättigheter till förmån för européernas intressen.

Man ska också komma ihåg att sena 1800-talet var ett helt annat samhälle än det vi har idag. Det hade aldrig gått att skapa ett Fristaten Kongo idag, även om det fortfarande är många som lever under usla villkor i området. Det tog tid för information att sprida sig och vem som helst kunde inte bara åka dit och göra ett reportage. Bilden man förde fram utåt var att Kongo var någon sorts filantropiskt projekt där Leopold II försökte förbättra landet för dess invånare.

Svara Avbryt
Close