2 svar
20 visningar
BHENCHOD 2
Postad: 21 okt 2020

lewis for structure

Det här är en bild av syrgas(2 syreatomer) som är skrivna med lewis dot structure. men jag förstår inte vad som händer i mitten varför delar de sina elektroner. Hjälp snarast tack eftersom har provet imorgon

De delar elektroner för att uppfylla oktettregeln, dvs varje syreatom "vill" omges av åtta valenselektroner. Från början har en syreatom sex elektroner, så de ger två elektroner till varandra för att få tillgång till åtta stycken.

Fast just syrgas är ett exempel där Lewisstrukturer inte ger en korrekt förklaring till molekylens egenskaper. Man kan inte förklara varför syrgas är som det är på gymnasienivå - den innehåller inte någon dubbelbindning utan har två oparade elektroner i antibindande orbitaler. I gymnasietexter brukar man skriva att en fluormolekyl har en enkelbindning och att en kvävemolekyl har en trippelbindning men inte något om syremolekylen, eftersom den inte stämmer med mönstret. Det är nog många fler än jag som drog den rimliga men felaktiga slutsatsen att det finns en dubbelbindning i syremolekylen.

Svara Avbryt
Close