10 svar
1747 visningar
johannes121 är nöjd med hjälpen
johannes121 271
Postad: 14 aug 2021 20:33 Redigerad: 14 aug 2021 20:35

Linjär Algebra & Envariabelanalys

Hej,

Har ni några tips inför kursen Linjär Algebra och Envariabelanalys? Vilka svårigheter finns med kurserna och vad kan man förvänta sig från dem? Finns det någon / några bra youtuber som går igenom kurserna på ett förståeligt sätt och som kan fungera som komplement till föreläsningarna?

All information skulle vara till stor hjälp. Tack på förhand!

Fermatrix 7841 – Fd. Medlem
Postad: 14 aug 2021 21:16

Jag tyckte att gränsvärden var jobbiga i envariabeln, specifikt då man måste jobba med standardgrönsvärden. Vissa uppgifter krävde otroligt mycket jobb innan man ens kunde känna igen sitt sgv på formelbladet. Utöver det så är envariabel matte 3/4 med lite jobbigare integraler.

Linjär algebra är definitivt svårare. Vektorer brukar vara något de flesta är ovana vid plus att linjär algebra är rätt abstrakt. Bästa tipset jsg kan ge dig är att se till att du har koll på vektorer. Här kan man inte kunna för mycket, ju mer du kan om vektorer ju enklare kommer det bli. Beräkningarna ligger på samma nivå som matte i klass 5 men som sagt, det är inte där svårigheterna ligger. Det svåra är att förstå vad det är du ska göra och begripa vad det är som händer.

För övrigt så tycker jag Jonas Månsson är extremt pedagogisk. Han har massvis mef videos både i endimensionel analys och linjär algebra. 

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 15 aug 2021 01:03

Jag läste i en annan av dina trådar att du ska läsa i Chalmers. Jag vet inte vilket universitet Dracaena studerar vid men hans erfarenheter av de två kurserna delar jag inte, jag pluggar i KTH. Jag tror att kurserna skiljer sig innehållsmässigt universitet emellan, även om de har (nästan) samma namn. Det är bättre om du frågar nån du känner som gått just Chalmers istället.

Linjär algebra tyckte jag var enklare än envariabelanalys, och vår envariabelabalys innehöll mer än det Dracaena nämnt.

Lars Filipsson har yputubevideos för linalg och envariabel som mina vänner totalälskar, den kan du checka out!

Fermatrix 7841 – Fd. Medlem
Postad: 15 aug 2021 03:01 Redigerad: 15 aug 2021 03:04
Qetsiyah skrev:

Jag läste i en annan av dina trådar att du ska läsa i Chalmers. Jag vet inte vilket universitet Dracaena studerar vid men hans erfarenheter av de två kurserna delar jag inte, jag pluggar i KTH. Jag tror att kurserna skiljer sig innehållsmässigt universitet emellan, även om de har (nästan) samma namn. Det är bättre om du frågar nån du känner som gått just Chalmers istället.

Linjär algebra tyckte jag var enklare än envariabelanalys, och vår envariabelabalys innehöll mer än det Dracaena nämnt.

Lars Filipsson har yputubevideos för linalg och envariabel som mina vänner totalälskar, den kan du checka out!

Okej, efter att ha läst ditt svar och funderat lite så inser jag att jag kanske fick envarre att låta enklare än den egentligen är. Personligen dock tyckte jag Linjär algebra var mycket svårare än envarre innehållsmässigt. Tentamen vi hade i linjär algebra var dock extremt enkel, speciellt i jämförelse med den vi hade i envariabel. 

Överlag tycker jag att man kan sammanfatta envariabel som matte 3/4 på steorider, det är ju bara lite svårare och mer teoretiskt, tycker jag. Men och andra sidan älskade jag envarren och var inte ett så stort fan av linjär algebra så jag tror också det är lite personligt vilken man finner enklare/svårare.

Jag studerar på LTH om det är av intresse.

Jag vill dock säga att Qetsiyah har mycket bättre koll på linjär algebra än jag. Jag vet att du brinner för de ämnet! Jag tyckte linjär algebra var OK men det var nog en av de tråkigare matematikkursen jag läst. Jag tror dock att jag hade haft en mer positiv attityd för linjären om jag hade insett hur användbar den hade varit. :)

Skaft 2373 – F.d. Moderator
Postad: 15 aug 2021 11:30

Som komplement till föreläsningarna tycker jag 3b1b's Essence of Linear Algebra är svårslagen. Han lägger fokus på intuitionen så att det blir lättare att fatta vad man gör, och varför. Jag tror att linjär algebra ofta upplevs som torr, men försöker man jobba med en visuell förståelse blir det rätt coolt =)

Envarren läste jag på Stockholms Universitet och tyckte det var klart svårare. Det tror jag beror på att de hade ett mycket mer teoretiskt fokus än jag var van vid från gymnasiet. Det räckte liksom inte med att bara få rätt svar längre, utan det gällde att förstå vad som hände i varje steg, ta hand om undantagsfall etc. Att förstå satsernas bevis var också viktigt. Men, hur sånt fokus ligger är nog sånt som varierar från ställe till ställe (och mellan olika examinatorer/föreläsare).

Fermatrix 7841 – Fd. Medlem
Postad: 15 aug 2021 12:39

Jag håller definitivt med att envariabeln var mycket svårare 'mekaniskt'. Linjär algebra har som sagt inga tunga beräkningar. Jag tycker dock att rent teoriskt så är det jobbigare att greppa linjär algebra. Det är nya saker, matriser, baser, plan etc. Sen är ju allt vektorer, när jag tog studenten på gymnasiet så var jag riktigt kass på vektorer. Visst, man använde det lite i fysik 1/2 men det var ju inget mer än rita ut krafter och köra pythagoras. Linjären blir lite mer vild än så. 

Grejen men envariabeln är ju att det är ju inte helt nytt, man har ju jobbat med integraler, derivator, serier (dock extremt lite) och gränsvärden. Man lär sig inget nytt när det kommer till derivering och gränsvärden blir väl rätt enkla när man sedan går igenom taylor/maclaurin. Delta-epsilon är dock ingenting jag saknar. Vet inte hur många gånger jag fick läsa beviset innan jag hade en chans att utföra något liknande själv..

Det är dock sjukt intressant att se att vi har lite olika upplevelser kring envarren och linjären! Vilka moment tyckte ni var svårast i envarren? Är det något som sticker ut eller ni tycker bara att kursen överlag var svårare än linjären? 

tomast80 4209
Postad: 15 aug 2021 13:13

Jag läste Teknisk Fysik på KTH med start 1999 och minns att jag klart föredrog envariabeln framför linjär algebra. Tyckte linjär algebra var mer abstrakt och svårt att föreställa sig rotationer och transformationer i flera dimensioner, då var envariablen enligt min mening betydligt enklare där man mest behövde lära sig ett antal knep för gränsvärden, derivator, integraler m.m. Exmpel nedan på typ av uppgift som gjorde att jag tyckte linjär algebra var svårt. Vi hade någon liknande minns jag som sista uppgift på tentan då det begav sig.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 15 aug 2021 13:26 Redigerad: 15 aug 2021 13:43

Jag tror envariabelanalysen på en vanlig (civil)ingenjörsutbildning inte är och inte behöver vara så teoretisk att den känns svårare än matte3/4 on steorids (som nån annan på PA så fint kallade det). Jag tror det här är lite kontroversiellt att påstå men linalg tycker jag är mer allmängiltigt tillämpbart för ingenjörer än envariabelanalys. Utöver det från matte 3,4,5 kommer man väl undan med ganska lite extra?

Jag har gått motsvarigheterna på SU, teknisk fysik och bioteknik.  Teknisk fysiks är överlägset mest teoretisk av de tre. Tf (och numera tekmat) går en speciell version av envariabelanalys som är annorlunda den standardiserade kursen alla andra program på kth går. Kompendiet som kursen följer heter "envariabelanalys för teknisk fysik" och går att googla.

Det jag tyckte var svårat i envariabeln var den formella definitionen av integralen och härledningen av analysens huvudstas, känns fortfarande nu som att jag inte förstår den helt...

Jag hade tur att min gymnasieskolas matematik specialiserings kurs innehöll linjär algebra och intro till flervariabelanalys. Den kursen och 3blue1browns videos gjorde linalgen enkel för mig. Även om 3b1bs animationer obviously är i 3d (R3) är intutitonen man får förvånansvärt överförbar till högre dimensioner! Linjär algebra tycker jag är väldigt vackert faktiskt, det var det som var lite startskottet för min egna matteutforskning som jag är glad att jag började med. När hag fick veta det lilla faktum att mängden polynom var ett vektorrum insåg jag att det måste finnas mer än bara n\mathbb{R}^n som linalgkursen handlar om...

(Jag tycker det är lite roligt, om man bara tänker på namnet "envariabelanalys" kan det betyda nästan vad som helst. Utesluter inte möjligheten att variabeln i fråga är komplex och kursen handlar i själva verket om komplex analys haha. Det finns också mycket mer och komplicerat att lära sig i reell analys där man håller sig till en variabel)

oneplusone2 563
Postad: 15 aug 2021 17:23

Hur pass svår en kurs är tycker jag i förstahand beror på hur pass bra kurslitteraturen är. Jag vet att LTH böckerna för linalg och endim är riktigt bra (Månsson och Nordbeck). Dessa är visserligen skrivna för de tekniska programmen men de tar ändå upp en hel del.

johannes121 271
Postad: 16 aug 2021 21:35

Tack för alla fantastiska tips :)

NimaNima 70 – Livehjälpare
Postad: 16 aug 2021 22:18

Kollins youtubevideos om envarre och andra mattekurser utklassar allt (enligt mig). (Pluggar både på KTH och UU och det kollin gick igenom, kom på min tenta)

Svara Avbryt
Close