thoyu 109
Postad: 13 feb 2017 10:48

Linjärfunktioner

Hej!

 För en funktion f där f(x) = kx + m gäller att f(x+2)- f(x) = 3 och f(4) = 2m. Bestäm funktionen f.

Skulle någon kunna ge mig en ledtråd till hur jag borde börja för att lösa problemet ?

Tack i förväg !

Emilia314 23
Postad: 13 feb 2017 11:06

Ställ upp ett ekvationssystem där du ersätter x i f(x)=kx+m med (x+2) respektive 4.

Alltså:

f(x+2)-f(x)=3f(4)=2m vilket ger:

 

k(x+2)+m-(kx+m)=34k+m=2m

Robbas 34
Postad: 13 feb 2017 11:07

Hej! 

 

Skriv ut vad f(x+2) respektive f(x) blir. Därefter förenklar du uttrycket f(x+2)-f(x). 

 

Testa det så lossnar det nog sen!

SvanteR 2592
Postad: 13 feb 2017 11:08
thoyu skrev :

Hej!

 För en funktion f där f(x) = kx + m gäller att f(x+2)- f(x) = 3 och f(4) = 2m. Bestäm funktionen f.

Skulle någon kunna ge mig en ledtråd till hur jag borde börja för att lösa problemet ?

Tack i förväg !

Använd sambanden du har fått för att göra ett ekvationssystem.

 

Att f(4) = 2m betyder att du kan göra en ekvation genom att sätta in 4 i stället för x i f(x) = kx + m

 

Det blir så här: f(4) = k*4 + m = 4k + m

f(4) = 2m -> 4k + m = 2m

 

Nu har du en ekvation. Jobba på samma sätt med det andra sambandet i uppgiften. Du får ett ekvationssystem med k och m som obekanta.

dejavu 1
Postad: 13 maj 08:48

Svara Avbryt
Close