7 svar
54 visningar
Roma 65
Postad: 12 jul 2019

Lipider

Fosfolipider bildar lipiddubbelskikt som syns i den markerade rutan i figuren ovan. Gallsalter, som emulgerar fett i tarmen, bildar däremot sfäriska miceller. Förklara varför dessa typer av lipider bilder principiellt olika strukturer i vattenlösning.

Någon som vet varför det är så? 

Teraeagle 6879 – Moderator
Postad: 12 jul 2019

Vad skiljer ett gallsalt från en fosfolipid kemiskt sett?

Roma 65
Postad: 2 dagar sedan

Menar du i struktur eller funktion? 

"Kemiskt sett" betyder strukturmässigt.

Roma 65
Postad: 2 dagar sedan

Fosfolipider har två hydrofoba svansar och en polär huvud och bildar därför spontant dubbelskikt i vattenlösning där  de hydrofoba svansarna är vända in mot varandra. 

Vet inte riktigt hur hur gallsalt ser ut i struktur. Kan det vara som detenger? 

Varför har du inte läst på det mest självklara stället? (Jag skrev in gallsalt i Wikipedias sökruta och kom till den här sidan.)

Roma 65
Postad: 2 dagar sedan

Ok så nu vet jag hur strukturerna ser ut men förstår fortfarande inte hur det ena kan bli micell och den andra dubbelskiktad.

Teraeagle 6879 – Moderator
Postad: Igår Redigerad: Igår
Roma skrev:

Fosfolipider har två hydrofoba svansar och en polär huvud och bildar därför spontant dubbelskikt i vattenlösning där  de hydrofoba svansarna är vända in mot varandra. 

Vet inte riktigt hur hur gallsalt ser ut i struktur. Kan det vara som detenger? 

Jag skulle också gissa att detta är anledningen och en snabb googling verkar bekräfta det hela. Fosfolipidernas hydrofoba delar är ”bulkigare” och då går det inte att bilda små miceller med enbart ett skikt, t.ex. den typ av miceller som surfaktanter i tvål och tvättmedel (och vad jag antar - gallans surfaktanter) kan bilda. De får helt enkelt inte plats inne i en sådan typ av micell. 

Svara Avbryt
Close