5 svar
45 visningar
soltima är nöjd med hjälpen
soltima 341
Postad: 15 mar 08:21

Lipider - användningsområden och kemin bakom

Hej!

Genom alkalisk esterhydrolys kan tvål framställas. Jag har då förstått det som att det bildas ett hydrofilt huvud (protolyserad karboxylgrupp) och en hydrofob svans (kolväteskedja).

Jag vet att fosfolipider bland annat används som emulgeringsmedel, för att kunna blanda fettlösliga ämnen med vattenlösliga (till exempel genom att det bildar miceller). Fosfolipider har ju en liknande uppbyggnad som tvålen jag beskrev, fast med två hydrofoba svansar.

På grund av dessa likheter tänker jag att de borde kunna ha liknande användningsområden, men har som sagt lärt mig tvål respektive emulgeringsmedel.

Jag förstår att det endast är exempel som jag lärt mig, men undrar om de skulle kunna byta användningsområde med varandra, och om inte: varför?

mag1 Online 8977
Postad: 15 mar 09:21

Ämnena har liknande egenskaper, och liknande strukturer, bl.a. för att fosfolipider består av lipider. 

Att byta ut dem fungerar i vissa fall, som vid tillagning av mat, t.ex. som stekfett eller vid brödbak. Men för att få till en emulsion går det inte att använda fettsyror eller tvålfetter (det som bildas vid alkalisesterhydrolys av fetter), till det behövs fosfolipider. 

Och omvänt tvålfetter är bra för att lösa upp fetter och bilda vattenlösliga miceller liknande hur detergenter fungerar. Fosfolipider löser sig hellre tillsammans med andra fetter och "kletar fast", det som bildas är alls lika vattenlöslit. Det går ganska bra att diska med tvålfetter, och tvätta kläder går bra. Men tillsätter du fosfolipider när du diskar ansluter de hellre till fettets egna fas och kletar fast i stekpannan. 

Fosfolipider kan bilda miceller, och mycket större partiklar som liposomer, och tiöösammans med många aandra ämnen t.o.m. cellmembran. 

Att fosfolipiderna har två fettsyrasvansar gör att de inte kan bilda lika små miceller som tvålfetterna.

soltima 341
Postad: 15 mar 09:27

Tack så mycket! Det där med antalet svansar hade jag inte tänkt på innan :) Vet du någon förklaring till att fettsyror inte kan användas för att få till en emulsion?

mag1 Online 8977
Postad: 15 mar 12:26

Fettsyrorna löser sig helt enkelt i fettet, och emulsionen är ett sätt att hålla fett i en vätska som till största delen består av annat än fett (ofta vatten). Det är mer fördelaktigt för fettsyrorna att lösa sig i det hydrofoba fettet, speciellt när de finns i sin ursprungsform, d.v.s. med protonen. Det går att skapa en egen fas med bara fettsyror, och denna fas hålls åtskild från t.ex. vatten p.g.a. skillnaden i polaritet.

Fosfolipiderna däremot har en mycket större polär grupp, i princip allt ifrån karbonylgruppen i estern, via glycerolskelettet till fosfatgruppen. Och detta tillsammans med den i princip dubbelt så stora apolära delen, båda fettsyrasvansarna, gör att fosfolipiderna är mer uppdelade i sina egenskaper - ena änden är mycket mer polär än den andra och vill till vatten, och vice versa för den andra. Genom att ena änden är så pass mycket mer polär än den andra, kan denna ände inte blandas/lösas tillsammans med lipidsvansarna (motsvarande den andra ände, eller rent fett) - det blir istället motsvarande en tvådimensionell yta, precis som i ett membran. Och böjs denna yta kan en sfärisk form fås med endast ett lager av fosfolipider. Fosfatgrupperna kommer alltid att vända sig mot vatten (antingen som ett lager, med fettsyrasvansarna inåt, eller som dubbellager med fosfatgrupper på båda ändarna.

soltima 341
Postad: 15 mar 17:35

Ok, tack snälla för bra förklaring!

mag1 Online 8977
Postad: 15 mar 20:17

För all del, kul att det blev klarare!

Svara Avbryt
Close