3 svar
64 visningar
Arrehakim är nöjd med hjälpen
Arrehakim 27
Postad: 21 apr 23:23

liten förklaring geometri

1. Hur ska jag kunna räkna ut begränsningsarean av ett halvklot ?

2. Om jag har en cylinder och ett halvklot som sitter på toppen på cylindern. halvklotet och cylinder har samma radie, hur räknar jag ut begränsninsarean ? 

Lobbe 256
Postad: 21 apr 23:41 Redigerad: 21 apr 23:43

Hur har du tänkt? Vet du vilka formler man kan använda?

För ett klots area används: 4πr2

För en cylinders är det: 2πrh+2r2π

Arrehakim 27
Postad: 23 apr 21:33

varför blir det så, Klotets area är ju 4 x pi x r2 / 3. Är det inte bara att senare dividera på två för att få halva klotet?

Och cylidnern, det första du skrev var ju mantel arean och sedan så tog du 2 x r2 x pi. Varför blir det så, ska man inte bara ta och räkna ut hela cylidnerns begränsningsarea och sedan bara ta bort toppen på den, eller hur blir det ?

Lobbe 256
Postad: 24 apr 00:15 Redigerad: 24 apr 00:20

Jag tror du blandar klotets volym och area. Formeln för ett klots area är som skriven ovan, för en klots volym är det 4πr33.

För cylindern, ja formeln kan delas in i mantelarean + arean för de två cirklarna ovan respektive under mantelarean. De formler som jag gav är genrella formler som gäller för alla klot och cylindrar och är inte specifikt för just de situationer de frågar om.

För fråga 1. Du har delvist rätt i att man ska räkna arean av ett klot och sedan dela det med två. Dock när du delar en klot i hälften bildas också en cirkelarea ovan på och det måste du också ta hänsyn till och beräkna arean av.

För fråga 2. Precis som du sa ska du beräkna cylinderns area och ta bort cirkeln ovan. Crikeln ersätts med ett halvklot, dock nu utan att ett extra cirkelarea bildas i halvklotet.

Har du en bättre idé om hur man kan lösa uppgifterna? Om du sätter radien för klotet och cylindern som r och höjden för cylinder som h kan du teckna generella formler för båda situationerna i fråga 1 och 2 som gäller för alla möjliga r och h värden.

Svara Avbryt
Close